CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft dinsdag de vakbonden van de vestiging van Bombardier Brugge ontvangen. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tekende present.

Behalve Peeters en Bourgeois namen ook federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) deel aan het overleg met vertegenwoordigers van de trein- en trambouwer uit Brugge.

Afgelopen vrijdag maakte de directie van trein- en trambouwer Bombardier tijdens een buitengewone ondernemingsraad aan het personeel bekend dat ze de activiteiten van haar site in Brugge wil reorganiseren. Dat betekent concreet dat 200 banen op de tocht staan, waarvan 160 vaste betrekkingen.

"Een van de redenen voor de herstructurering is het grote verschil in loonkosten tussen Frankrijk en België. Dat maakt het bitter", aldus de Vlaams minister-president. "Bombardier zegt dat ze met overcapaciteit zitten en dat de fabriek in Brugge 10 miljoen euro per jaar te veel kost", verduidelijkte Bourgeois. "Ze degraderen Brugge tot een bijhuis, terwijl de leidende vestiging in het Franse Crespin komt. Een van de redenen die ze aanhalen is het grote verschil in loonkost tussen Frankrijk en België. Het is niet dat de productie naar India of Zuidoost-Azië verhuist, maar wel naar een buurland. Dat maakt de zaak bitter, want wij hebben schitterende goedgeschoolde mensen die een hoge arbeidsproductiviteit hebben."

Bourgeois houdt er rekening mee dat het banenverlies na sociaal overleg beperkt kan worden. Er komt een tewerkstellingscel om getroffen werknemers naar een nieuwe job te begeleiden, kondigde hij aan. De minister-president hoopt dat de fabriek niet ten dode is opgeschreven.

CD&V-vicepremier Kris Peeters heeft dinsdag de vakbonden van de vestiging van Bombardier Brugge ontvangen. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tekende present. Behalve Peeters en Bourgeois namen ook federaal minister van Mobiliteit François Bellot (MR) en Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) deel aan het overleg met vertegenwoordigers van de trein- en trambouwer uit Brugge. Afgelopen vrijdag maakte de directie van trein- en trambouwer Bombardier tijdens een buitengewone ondernemingsraad aan het personeel bekend dat ze de activiteiten van haar site in Brugge wil reorganiseren. Dat betekent concreet dat 200 banen op de tocht staan, waarvan 160 vaste betrekkingen."Een van de redenen voor de herstructurering is het grote verschil in loonkosten tussen Frankrijk en België. Dat maakt het bitter", aldus de Vlaams minister-president. "Bombardier zegt dat ze met overcapaciteit zitten en dat de fabriek in Brugge 10 miljoen euro per jaar te veel kost", verduidelijkte Bourgeois. "Ze degraderen Brugge tot een bijhuis, terwijl de leidende vestiging in het Franse Crespin komt. Een van de redenen die ze aanhalen is het grote verschil in loonkost tussen Frankrijk en België. Het is niet dat de productie naar India of Zuidoost-Azië verhuist, maar wel naar een buurland. Dat maakt de zaak bitter, want wij hebben schitterende goedgeschoolde mensen die een hoge arbeidsproductiviteit hebben." Bourgeois houdt er rekening mee dat het banenverlies na sociaal overleg beperkt kan worden. Er komt een tewerkstellingscel om getroffen werknemers naar een nieuwe job te begeleiden, kondigde hij aan. De minister-president hoopt dat de fabriek niet ten dode is opgeschreven.