Geen faillissementenrecord in mei

© reuters

Voor het eerst in elf maanden werd geen faillissementenrecord gebroken. Dat meldt het handelsinformatiekantoor Graydon.

Voor het eerst in elf maanden werd geen faillissementenrecord gebroken. Dat meldt het handelsinformatiekantoor Graydon.

In België gingen in mei 902 bedrijven over de kop. Hoewel ditmaal geen record gebroken werd, is er volgens Graydon lang geen sprake van een ‘fundamantele’ kentering. Graydon wijst er namelijk op dat mei van dit jaar drie betaalde feestdagen – met de eraan gekoppelde brugdagen – telde.

Sinds begin dit jaar tot eind mei gingen in ons land 5.139 bedrijven over de kop. Dat is een toename met 12,5 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het Brusselse Gewest spant de kroon met een toename van het aantal faillissementen met 228 tot 1.225 (+22,78 procent), gevolgd door Wallonië met 129 tot 1.411 (+10 procent) en Vlaanderen met 200 tot 2.483 faillissementen (+8,76 procent).

Jobs

Op het gebied van werkgelegenheid kwamen er in ons land de eerste vijf maanden van het jaar 9.923 jobs op de tocht te staan als gevolg van het faillissement van de werkgever. Hoewel iets minder dan vorig jaar (10.127 jobs), speelt volgens Graydon ook hier het temperend effect van de vakantiemaand mei.

Vlaanderen noteert als gevolg van het groot aantal bedrijven ook de meeste banen die verloren gaan: 5.172 jobs of 4,8 procent meer dan vorig jaar. In Brussel blijft de evolutie stabiel met 1.654 verloren banen tegenover 1.635 vorig jaar. In Wallonië gingen er minder banen verloren als gevolg van een faillissement: 3.097 jobs tegenover 3.555 vorig jaar, wat overeenstemt met een afname met 12,9 procent.

Het grootste faillissement van de maand kwam er op 16 mei, toen de onderneming Entreprises de services Multi-taches uit Fosses-la-Ville de deuren moest sluiten. Dat faillissement kost mogelijk 184 werknemers hun baan. Het grootste faillissement van het jaar dateert van 26 februari. Die dag werd het faillissement van Harry Verbinnen uit Olen bekendgemaakt, waardoor 192 banen verloren gingen. (BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content