Zo'n 230 particulieren eisen een schadevergoeding van 55 miljoen euro van Delta Lloyd Life en Kempar wegens de verkoop van woekerpolissen via de makelaar Spaar Select. De zaak wordt behandeld voor de rechtbank van Brussel, meldt De Tijd woensdag.

De woekerpolissen, die ongeveer 15 jaar geleden aan de man werden gebracht, waren woningleningen die hoofdzakelijk dienden om te investeren in aandelen. Honderden Belgen gingen erop in, maar ze scheurden hun broek toen de beurzen kelderden. Nochtans werden de contracten als veilig bestempeld. De producten werden verkocht door de intussen failliete makelaar Spaar Select. Die werkte samen met het kantoor Kempar en de verzekeraar Zelia, die nu bij Delta Lloyd Life zit.

In eerste aanleg werden de beklaagden veroordeeld. In beroep, in november 2012, werden de meesten vrijgesproken. Volgens het hof was de regelgeving zo complex en verwarrend, dat zelfs de bevoegde administratieve overheden niet wisten van welk hout pijlen te maken. De toen ongeveer 500 gedupeerden kwamen van een kale reis terug, en moeten zich nu tot de vrederechter wenden om hun investering terug te krijgen. De zaak wordt pas in 2017 behandeld. (Belga/BO)

Zo'n 230 particulieren eisen een schadevergoeding van 55 miljoen euro van Delta Lloyd Life en Kempar wegens de verkoop van woekerpolissen via de makelaar Spaar Select. De zaak wordt behandeld voor de rechtbank van Brussel, meldt De Tijd woensdag. De woekerpolissen, die ongeveer 15 jaar geleden aan de man werden gebracht, waren woningleningen die hoofdzakelijk dienden om te investeren in aandelen. Honderden Belgen gingen erop in, maar ze scheurden hun broek toen de beurzen kelderden. Nochtans werden de contracten als veilig bestempeld. De producten werden verkocht door de intussen failliete makelaar Spaar Select. Die werkte samen met het kantoor Kempar en de verzekeraar Zelia, die nu bij Delta Lloyd Life zit. In eerste aanleg werden de beklaagden veroordeeld. In beroep, in november 2012, werden de meesten vrijgesproken. Volgens het hof was de regelgeving zo complex en verwarrend, dat zelfs de bevoegde administratieve overheden niet wisten van welk hout pijlen te maken. De toen ongeveer 500 gedupeerden kwamen van een kale reis terug, en moeten zich nu tot de vrederechter wenden om hun investering terug te krijgen. De zaak wordt pas in 2017 behandeld. (Belga/BO)