Er is een intentieverklaring ondertekend om de Belgische bedrijven Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest samen te smelten. Bedoeling is een wereldleider te vormen in groenten en fruit, met een omzet van 3,7 miljard euro. Dat meldt Greenyard Foods maandag in een persbericht. Tegen komende zomer zou de zaak al rond kunnen zijn.

Greenyard Foods overkoepelende vennootschap

Begin maart hadden de bedrijven al aangekondigd dat er gesprekken liepen over de mogelijkheid om een combinatie te vormen. Nu wordt duidelijk hoe die operatie er zal uitzien. Univeg en Peatinvest worden volledig in het beursgenoteerde Greenyard Foods gebracht. Daarvoor worden 25,5 miljoen aandelen Greenyard Foods uitgegeven aan de aandeelhouders van Univeg en Peatinvest. Greenyard Foods wordt de overkoepelende vennootschap van de nieuwe groep.

Als onderdeel van deze transactie zal investeringsfonds Gimv-XL zijn bestaande warranten uitoefenen, hetgeen een kapitaalverhoging in cash inhoudt van 25,6 miljoen euro. Na de combinatie en na uitoefening van de warranten van Gimv-XL zal 42,5 pct van het fusiebedrijf in handen zijn van de bestaande aandeelhouders van Greenyard Foods, 49,6 pct bestaande aandeelhouders van Univeg en 7,9 pct bestaande aandeelhouders van Peatinvest. Het totaal aantal uitstaande aandelen wordt 44,4 miljoen.

Hein Deprez aan het roer

Spilfiguur is en blijft ondernemer Hein Deprez, nu al referentieaandeelhouder en voorzitter van de drie bedrijven. Deprez Holding, gecontroleerd door Hein en Veerle Deprez, blijft de strategische langetermijnreferentieaandeelhouder. "Andere vaste aandeelhouders zullen ook hun participatie aanhouden en/of versterken, en zo een platform creëren voor verdere expansie", klinkt het. Er werden ook samenwerkingsprincipes overeengekomen die telers moeten toelaten hun markttoegang te verbeteren.

Greenyard Foods mikt op een afsluiting van de transactie tegen de zomer. De operatie is wel nog afhankelijk van onder meer de goedkeuringen van de raden van bestuur en de Europese mededingingsautoriteit.

Greenyard Foods is actief in de markt van diepvriesgroenten en conserven. De groep telt 2.200 medewerkers, met dertien productievestigingen in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije, en filialen en verkoopskantoren op vijf continenten. Univeg is actief als leverancier van verse groenten en fruit, met 4.000 personeelsleden en vestigingen in 27 landen op vijf continenten. Peatinvest is actief in de tuinbouwsector, als leverancier van substraten of potgrond voor de teelt van fruit en groenten. (Belga/NS)

Er is een intentieverklaring ondertekend om de Belgische bedrijven Greenyard Foods, Univeg en Peatinvest samen te smelten. Bedoeling is een wereldleider te vormen in groenten en fruit, met een omzet van 3,7 miljard euro. Dat meldt Greenyard Foods maandag in een persbericht. Tegen komende zomer zou de zaak al rond kunnen zijn. Begin maart hadden de bedrijven al aangekondigd dat er gesprekken liepen over de mogelijkheid om een combinatie te vormen. Nu wordt duidelijk hoe die operatie er zal uitzien. Univeg en Peatinvest worden volledig in het beursgenoteerde Greenyard Foods gebracht. Daarvoor worden 25,5 miljoen aandelen Greenyard Foods uitgegeven aan de aandeelhouders van Univeg en Peatinvest. Greenyard Foods wordt de overkoepelende vennootschap van de nieuwe groep. Als onderdeel van deze transactie zal investeringsfonds Gimv-XL zijn bestaande warranten uitoefenen, hetgeen een kapitaalverhoging in cash inhoudt van 25,6 miljoen euro. Na de combinatie en na uitoefening van de warranten van Gimv-XL zal 42,5 pct van het fusiebedrijf in handen zijn van de bestaande aandeelhouders van Greenyard Foods, 49,6 pct bestaande aandeelhouders van Univeg en 7,9 pct bestaande aandeelhouders van Peatinvest. Het totaal aantal uitstaande aandelen wordt 44,4 miljoen. Spilfiguur is en blijft ondernemer Hein Deprez, nu al referentieaandeelhouder en voorzitter van de drie bedrijven. Deprez Holding, gecontroleerd door Hein en Veerle Deprez, blijft de strategische langetermijnreferentieaandeelhouder. "Andere vaste aandeelhouders zullen ook hun participatie aanhouden en/of versterken, en zo een platform creëren voor verdere expansie", klinkt het. Er werden ook samenwerkingsprincipes overeengekomen die telers moeten toelaten hun markttoegang te verbeteren.Greenyard Foods mikt op een afsluiting van de transactie tegen de zomer. De operatie is wel nog afhankelijk van onder meer de goedkeuringen van de raden van bestuur en de Europese mededingingsautoriteit.Greenyard Foods is actief in de markt van diepvriesgroenten en conserven. De groep telt 2.200 medewerkers, met dertien productievestigingen in België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Polen en Hongarije, en filialen en verkoopskantoren op vijf continenten. Univeg is actief als leverancier van verse groenten en fruit, met 4.000 personeelsleden en vestigingen in 27 landen op vijf continenten. Peatinvest is actief in de tuinbouwsector, als leverancier van substraten of potgrond voor de teelt van fruit en groenten. (Belga/NS)