Van de 56 Franse kerncentrales - die een belangrijk onderdeel vormen van het stroomnet in Europa - liggen er momenteel vijf stil. Onderzoek bracht corrosieproblemen aan het licht. EDF kondigde dinsdag aan dat er bijkomend de volgende maanden nog eens drie reactoren zullen worden stilgelegd voor controle.

Als gevolg verlaagde EDF al half januari de nucleaire productievooruitzichten van 330 à 360 TWh (terawattuur) naar 300 à 330 TWh. EDF verlaagt die prognoses als gevolg van de controles nu opnieuw, naar 295 à 315 TWh. Het gaat om de laagste nucleaire productie sinds 1990.

Het uitvallen van de Franse kerncentrales draagt bij tot de krapte op de Europese energiemarkt, die leidt tot historische hoge energieprijzen. De stroomprijzen schoten dinsdag dan ook hoger na bekendmaking van de lagere prognoses.

De Duitse stroomprijzen voor levering in maart stegen 5,5 procent, terwijl de Franse stroomcontracten voor levering volgend jaar met 7 procent stegen naar het hoogste niveau dit jaar.

Van de 56 Franse kerncentrales - die een belangrijk onderdeel vormen van het stroomnet in Europa - liggen er momenteel vijf stil. Onderzoek bracht corrosieproblemen aan het licht. EDF kondigde dinsdag aan dat er bijkomend de volgende maanden nog eens drie reactoren zullen worden stilgelegd voor controle. Als gevolg verlaagde EDF al half januari de nucleaire productievooruitzichten van 330 à 360 TWh (terawattuur) naar 300 à 330 TWh. EDF verlaagt die prognoses als gevolg van de controles nu opnieuw, naar 295 à 315 TWh. Het gaat om de laagste nucleaire productie sinds 1990. Het uitvallen van de Franse kerncentrales draagt bij tot de krapte op de Europese energiemarkt, die leidt tot historische hoge energieprijzen. De stroomprijzen schoten dinsdag dan ook hoger na bekendmaking van de lagere prognoses. De Duitse stroomprijzen voor levering in maart stegen 5,5 procent, terwijl de Franse stroomcontracten voor levering volgend jaar met 7 procent stegen naar het hoogste niveau dit jaar.