Al een paar weken protesteren de Franse boeren tegen de te lage prijzen. Hun protest neemt toe: ze blokkeren wegen, logistieke centra van de grootdistributie en winkelcentra, of storten er zelfs afval. Maandagvoormiddag omsingelden tractoren de stad Vannes, in Bretagne. 's Nachts hadden ze al mest gestort voor supermarkten in het Franse departement Ain.

Woede en wanhoop

"Er is veel woede en wanhoop", zegt de voorzitter van de grote landbouworganisatie FNSEA, Xavier Beulin. "De bal ligt in het kamp van de overheid", zegt hij.

Het hoofd van de FNSEA riep de Europese ministers van Landbouw, die maandag in Brussel vergaderen, op om drie onderwerpen te bespreken: het opheffen van het Russische embargo, de etikettering over de origine van producten, zodat burgers "het onderscheid kunnen maken", en de interventieprijs, die de prijzen moet in stand houden.

Donderdagavond had president François Hollande beloofd dat de "dingen vooruit zouden gaan" tijdens de Europese raad. Frankrijk is er van plan om "een Europees stockageplan" te vragen, dat de markt af moet helpen van de overproductie van melk en varkensvlees.

De landbouwers willen ook druk zetten op de lopende onderhandelingen tussen de regering en de grootdistributie. Ze willen dat de grote bedrijven uit de sector op een andere manier hun prijzen zetten. Eind deze maand moeten de onderhandelingen afgerond zijn. (Belga/NS)

Al een paar weken protesteren de Franse boeren tegen de te lage prijzen. Hun protest neemt toe: ze blokkeren wegen, logistieke centra van de grootdistributie en winkelcentra, of storten er zelfs afval. Maandagvoormiddag omsingelden tractoren de stad Vannes, in Bretagne. 's Nachts hadden ze al mest gestort voor supermarkten in het Franse departement Ain. "Er is veel woede en wanhoop", zegt de voorzitter van de grote landbouworganisatie FNSEA, Xavier Beulin. "De bal ligt in het kamp van de overheid", zegt hij. Het hoofd van de FNSEA riep de Europese ministers van Landbouw, die maandag in Brussel vergaderen, op om drie onderwerpen te bespreken: het opheffen van het Russische embargo, de etikettering over de origine van producten, zodat burgers "het onderscheid kunnen maken", en de interventieprijs, die de prijzen moet in stand houden. Donderdagavond had president François Hollande beloofd dat de "dingen vooruit zouden gaan" tijdens de Europese raad. Frankrijk is er van plan om "een Europees stockageplan" te vragen, dat de markt af moet helpen van de overproductie van melk en varkensvlees. De landbouwers willen ook druk zetten op de lopende onderhandelingen tussen de regering en de grootdistributie. Ze willen dat de grote bedrijven uit de sector op een andere manier hun prijzen zetten. Eind deze maand moeten de onderhandelingen afgerond zijn. (Belga/NS)