Christine Schurmans is te gast in Z-Talk Goossens met onderzoeksjournalist Wim Van Den Eynde. Hij schreef het boek "Fortisgate. Een stresstest voor justitie." Daarin brengt hij het ontluisterende relaas over het beraad in de 18e kamer van het Hof van Beroep in Brussel over de bevriezing van de verkoop van Fortis aan Nederland en BNP Paribas in de herfst van 2008. Een deel van de Fortis-aandeelhouders had in een kortgeding om die schorsing gevraagd nadat hun aandelen volledig in rook waren opgegaan.

Christine Schurmans, een van de drie rechters in het kortgeding, werd beschuldigd van het feit dat ze de uitkomst van het beraad via haar echtgenoot aan de regering lekte, die op zijn beurt de rechtsgang zou hebben beïnvloed. Ook zou ze haar ziekte hebben geveinsd, waardoor ze het arrest niet kon ondertekenen. "Drie artsen hebben mijn ziekte bevestigd. Toch bleef justitie volhouden dat ik mijn ziekte heb verzonnen, om haar eigen imago te redden."

Noch het strafonderzoek tegen Schurmans en andere magistraten in het dossier, noch de parlementaire onderzoekscommissie konden bewijzen aanvoeren over politieke beïnvloeding van de rechtsgang in de Fortis-affaire.

Schurmans: "Die parlementaire onderzoekscommissie was heel pijnlijk voor mij, want ik had daar mijn hoop op ingesteld. Ghislain Londers had het vermoeden van onschuld geschonden (ten aanzien van Christine Schurmans), zo had de procureur-generaal van het Hof van Cassatie al gesteld. Dus ik hoopte dat er vragen zouden komen in die richting. Het is toch heel gevaarlijk dat een hoge magistraat iemand publiekelijk veroordeelt, zonder onderzoek, op basis van zijn innerlijke overtuiging. Ook vandaag nog zegt Londers dat hij er innerlijk van overtuigd is dat er politieke beïnvloeding is geweest, dat klinkt toch als cafépraat," aldus Schurmans.

Volgens Wim Van Den Eynde blijkt uit het strafdossier dat Yvan Verougstraete, de nummer twee binnen het Hof van Cassatie, de rechtsgang heeft proberen te beïnvloeden. "Eerder dan Yves Leterme of iemand anders uit de politiek. De beïnvloeding kwam vanuit justitie zelf."

Het volledige interview met Christine Schurmans en Wim Van Den Eynde kunt u bekijken vanaf zaterdag 11 uur op Kanaal Z, of nu al hieronder:

Christine Schurmans is te gast in Z-Talk Goossens met onderzoeksjournalist Wim Van Den Eynde. Hij schreef het boek "Fortisgate. Een stresstest voor justitie." Daarin brengt hij het ontluisterende relaas over het beraad in de 18e kamer van het Hof van Beroep in Brussel over de bevriezing van de verkoop van Fortis aan Nederland en BNP Paribas in de herfst van 2008. Een deel van de Fortis-aandeelhouders had in een kortgeding om die schorsing gevraagd nadat hun aandelen volledig in rook waren opgegaan.Christine Schurmans, een van de drie rechters in het kortgeding, werd beschuldigd van het feit dat ze de uitkomst van het beraad via haar echtgenoot aan de regering lekte, die op zijn beurt de rechtsgang zou hebben beïnvloed. Ook zou ze haar ziekte hebben geveinsd, waardoor ze het arrest niet kon ondertekenen. "Drie artsen hebben mijn ziekte bevestigd. Toch bleef justitie volhouden dat ik mijn ziekte heb verzonnen, om haar eigen imago te redden." Noch het strafonderzoek tegen Schurmans en andere magistraten in het dossier, noch de parlementaire onderzoekscommissie konden bewijzen aanvoeren over politieke beïnvloeding van de rechtsgang in de Fortis-affaire.Schurmans: "Die parlementaire onderzoekscommissie was heel pijnlijk voor mij, want ik had daar mijn hoop op ingesteld. Ghislain Londers had het vermoeden van onschuld geschonden (ten aanzien van Christine Schurmans), zo had de procureur-generaal van het Hof van Cassatie al gesteld. Dus ik hoopte dat er vragen zouden komen in die richting. Het is toch heel gevaarlijk dat een hoge magistraat iemand publiekelijk veroordeelt, zonder onderzoek, op basis van zijn innerlijke overtuiging. Ook vandaag nog zegt Londers dat hij er innerlijk van overtuigd is dat er politieke beïnvloeding is geweest, dat klinkt toch als cafépraat," aldus Schurmans. Volgens Wim Van Den Eynde blijkt uit het strafdossier dat Yvan Verougstraete, de nummer twee binnen het Hof van Cassatie, de rechtsgang heeft proberen te beïnvloeden. "Eerder dan Yves Leterme of iemand anders uit de politiek. De beïnvloeding kwam vanuit justitie zelf."