Beurswaakhond FSMA heeft een procedure opgestart om Fortis een administratieve geldboete op te leggen voor de communicatie in de aanloop naar de kapitaalverhoging in juni 2008, blijkt maandag uit een persbericht van de FSMA. De boete kan volgens de wet maximaal 2,5 miljoen euro bedragen.

Het directiecomité van de FSMA besliste dus het dossier over de Fortis-communicatie niet te klasseren en evenmin een minnelijke schikking te aanvaarden.

Het is de sanctiecommissie, die in de schoot van de raad van toezicht van de FMSA is opgericht, die beslist of er effectief een boete wordt opgelegd. Er is geen deadline voor die beslissing.

Verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld van de Nederlandse Ondernemingskamer, stelden al gebrekkige en misleidende communicatie vast van het toenmalige Fortis.

De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten legde Fortis begin 2010 voor 576.000 euro boetes op voor marktmanipulatie en het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie. Ageas is daartegen in beroep gegaan.

In februari oordeelde de rechtbank in Utrecht dat Fortis en de ex-toplui Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler in mei en juni 2008 "meerdere malen onjuiste en misleidende informatie openbaar hebben gemaakt over de solvabiliteit van de onderneming". De drie betrokken partijen hebben beroep aangetekend. Oud-bestuurder Maurice Lippens werd door de rechtbank in Utrecht niet aansprakelijk gesteld. (Belga/BO)

Beurswaakhond FSMA heeft een procedure opgestart om Fortis een administratieve geldboete op te leggen voor de communicatie in de aanloop naar de kapitaalverhoging in juni 2008, blijkt maandag uit een persbericht van de FSMA. De boete kan volgens de wet maximaal 2,5 miljoen euro bedragen. Het directiecomité van de FSMA besliste dus het dossier over de Fortis-communicatie niet te klasseren en evenmin een minnelijke schikking te aanvaarden.Het is de sanctiecommissie, die in de schoot van de raad van toezicht van de FMSA is opgericht, die beslist of er effectief een boete wordt opgelegd. Er is geen deadline voor die beslissing. Verschillende onderzoeken, bijvoorbeeld van de Nederlandse Ondernemingskamer, stelden al gebrekkige en misleidende communicatie vast van het toenmalige Fortis. De Nederlandse Autoriteit Financiële Markten legde Fortis begin 2010 voor 576.000 euro boetes op voor marktmanipulatie en het niet tijdig melden van koersgevoelige informatie. Ageas is daartegen in beroep gegaan. In februari oordeelde de rechtbank in Utrecht dat Fortis en de ex-toplui Jean-Paul Votron en Gilbert Mittler in mei en juni 2008 "meerdere malen onjuiste en misleidende informatie openbaar hebben gemaakt over de solvabiliteit van de onderneming". De drie betrokken partijen hebben beroep aangetekend. Oud-bestuurder Maurice Lippens werd door de rechtbank in Utrecht niet aansprakelijk gesteld. (Belga/BO)