Een volumedaling met ruim 14 procent, naar 731.000 verkochte wagens. Een omzetdaling met meer dan 19 procent, naar 14,3 miljard dollar omzet. En een resultaat vóór belastingen van minus 553 miljoen dollar.

Het eerste halfjaar van Ford Motor Company in Europa was bijzonder slecht. Vorig jaar werd in diezelfde periode nog een winst gehaald van 469 miljoen dollar. Bovendien ziet Ford geen beterschap. Waar het in een prognose van enkele maanden geleden nog uitging van een verlies van 500 tot 600 miljoen dollar, en beterschap vanaf de tweede jaarhelft, denkt Ford nu dat het jaarverlies in Europa ruim boven het miljard dollar zal liggen.

En dat terwijl de afdeling Noord-Amerika het bijzonder goed doet, met een stijgende omzet van 38,3 miljard dollar, bij een resultaat vóór belastingen van 4,14 miljard dollar.

"Het bedrijf beseft de ernst van de situatie. Het gaat om problemen van veeleer structurele, dan van cyclische aard", meldt een vrij onheilspellende financieel directeur Bob Shanks. Voorts luidt het dat de gepaste maatregelen zullen worden genomen. Maar het is nog te vroeg voor details. Daarover wordt op te gepasten tijde gecommuniceerd met de belanghebbende partijen.

Het zijn beladen woorden. Vorig weekend werd in een proefballonnetje de sluiting van Ford Genk opgelaten. Een sanering in Europa lijkt in de maak. In recente studies van autoconsulenten blijft het scenario's regenen over overcapaciteit in de autoassemblage in Europa, en de noodzaak tot sluiting van vijf tot zes grotere fabrieken. (W.R.)

Een volumedaling met ruim 14 procent, naar 731.000 verkochte wagens. Een omzetdaling met meer dan 19 procent, naar 14,3 miljard dollar omzet. En een resultaat vóór belastingen van minus 553 miljoen dollar. Het eerste halfjaar van Ford Motor Company in Europa was bijzonder slecht. Vorig jaar werd in diezelfde periode nog een winst gehaald van 469 miljoen dollar. Bovendien ziet Ford geen beterschap. Waar het in een prognose van enkele maanden geleden nog uitging van een verlies van 500 tot 600 miljoen dollar, en beterschap vanaf de tweede jaarhelft, denkt Ford nu dat het jaarverlies in Europa ruim boven het miljard dollar zal liggen. En dat terwijl de afdeling Noord-Amerika het bijzonder goed doet, met een stijgende omzet van 38,3 miljard dollar, bij een resultaat vóór belastingen van 4,14 miljard dollar. "Het bedrijf beseft de ernst van de situatie. Het gaat om problemen van veeleer structurele, dan van cyclische aard", meldt een vrij onheilspellende financieel directeur Bob Shanks. Voorts luidt het dat de gepaste maatregelen zullen worden genomen. Maar het is nog te vroeg voor details. Daarover wordt op te gepasten tijde gecommuniceerd met de belanghebbende partijen. Het zijn beladen woorden. Vorig weekend werd in een proefballonnetje de sluiting van Ford Genk opgelaten. Een sanering in Europa lijkt in de maak. In recente studies van autoconsulenten blijft het scenario's regenen over overcapaciteit in de autoassemblage in Europa, en de noodzaak tot sluiting van vijf tot zes grotere fabrieken. (W.R.)