"Als een multinational een beslissing neemt, komt hij daar niet op terug. Ford Genk gaat dicht", zegt Roger Van den Heule. Hij was sociaal bemiddelaar bij Renault Vilvoorde en Volkswagen Vorst.

Van den Heule heeft ruim twintig jaar ervaring als sociaal bemiddelaar bij collectieve ontslagen van grote bedrijven, hij is nu met pensioen. "Dat de gesprekken starten met de vraag of de productie wordt herstart of niet, is een logische zaak binnen het kader van de wet-Renault, maar dat betekent geenszins dat Ford op zijn beslissing terugkomt. De voorzichtige terminologie - de mogelijkheid tot sluiting van de fabriek - is diplomatieke camouflagetaal. Een multinational die terugkomt op een aangekondigde sluiting is bijzonder uitzonderlijk. Dat was alleen bij Volkswagen Brussel met Audi het geval. En dat was puur geluk."

In een eerste ronde wordt er geïnformeerd. Daarna volgt een consultatieronde. "Daarin mogen de sociale partners met alternatieve voorstellen komen. Bijvoorbeeld de gedeeltelijke overname door een derde partij. Maar dat is volgens mij vooral een woordenspel. De termijn van de consultatieronde kan eindeloos gerekt worden. Dat blijft een hiaat van de wet-Renault, want de sociale partners zijn daar niet gebaat bij. Uiteindelijk komt er een akkoord." (W.R.)

"Als een multinational een beslissing neemt, komt hij daar niet op terug. Ford Genk gaat dicht", zegt Roger Van den Heule. Hij was sociaal bemiddelaar bij Renault Vilvoorde en Volkswagen Vorst.Van den Heule heeft ruim twintig jaar ervaring als sociaal bemiddelaar bij collectieve ontslagen van grote bedrijven, hij is nu met pensioen. "Dat de gesprekken starten met de vraag of de productie wordt herstart of niet, is een logische zaak binnen het kader van de wet-Renault, maar dat betekent geenszins dat Ford op zijn beslissing terugkomt. De voorzichtige terminologie - de mogelijkheid tot sluiting van de fabriek - is diplomatieke camouflagetaal. Een multinational die terugkomt op een aangekondigde sluiting is bijzonder uitzonderlijk. Dat was alleen bij Volkswagen Brussel met Audi het geval. En dat was puur geluk." In een eerste ronde wordt er geïnformeerd. Daarna volgt een consultatieronde. "Daarin mogen de sociale partners met alternatieve voorstellen komen. Bijvoorbeeld de gedeeltelijke overname door een derde partij. Maar dat is volgens mij vooral een woordenspel. De termijn van de consultatieronde kan eindeloos gerekt worden. Dat blijft een hiaat van de wet-Renault, want de sociale partners zijn daar niet gebaat bij. Uiteindelijk komt er een akkoord." (W.R.)