Na enkele kortere werkonderbrekingen doorheen de hele dag, is de productie bij Ford Genk dinsdag iets voor 18 uur helemaal stilgevallen. Binnen de fabriek wordt er aan de trim- en chassislijn geprotesteerd tegen de hoge werkdruk, volgens de vakbonden. Al de hele dag waren er dinsdag korte periodes waarbij de lopende band stil lag.

In de voormiddag bleef het beperkt tot enkele onderbrekingen van tien tot twintig minuten en ook in de namiddag werd er af en toe halt gehouden. De ene keer waren het de arbeiders van Ford zelf die voor oponthoud zorgden, de andere keer kwamen er onvoldoende onderdelen vanuit de toeleveranciers binnen. Zo werden er af en toe
infosessies gehouden, onder meer bij Syncreon, over de vorderingen van de sociale onderhandelingen.

Rond 17u30 werd de situatie helemaal precair, toen werknemers van de trim- en chassislijn bij Ford Genk het werk neerlegden. Ze zijn boos over de hoge werkdruk die meteen wordt opgelegd. Nochtans draait de band momenteel aan een lager tempo, nog ver verwijderd van de 1.000 voertuigen per dag waarvoor de meerderheid heeft gekozen in het referendum. Ook de toeleveringsbedrijven liggen nu al enige tijd stil. De vakbonden gaan dinsdag nog met de ontevreden werknemers praten in de hoop tegen woensdagochtend de plooien opnieuw glad te strijken.

Ford Genk kan donderdag onderhandelingen opstarten

Aanstaande donderdag gaan de vakbonden en directie van Ford Genk dan toch van start met de onderhandelingen over het sociaal plan. Het struikelblok, met name het aantal mensen waarmee de vakbonden aan tafel gaan zitten, werd door de sociaal bemiddelaar opgeruimd.

Al bij de eerste vergadering op 18 januari liep het spaak tussen de onderhandelaars. Waar de directie en vakbonden aanvankelijk waren overeengekomen dat de delegatie van de werknemers uit 9 mensen zou bestaan, wilden die de groep uitbreiden naar 18 vertegenwoordigers. Beide partijen bleven op hun standpunt, zodat de sociaal bemiddelaar dinsdag soelaas moest bieden.

"Ook nu was er weinig speelruimte", zegt Gert Steegmans van het ACLVB. "De bemiddelaar is uiteindelijk met een voorstel gekomen waarbij elke vakbond één extra vertegenwoordiger mag voordragen. We zullen dus met 12 personen de onderhandelingen aanvatten." De regeling houdt in dat het ACV 5 mensen naar de gesprekken stuurt, het ABVV 4 en het ACLVB 3.

Donderdag staat de eerste meeting op de agenda. Er wordt vergaderd in de kantoren van de federale overheidsdiensten in Brussel omdat meerdere onderhandelaars hadden aangedrongen op een neutrale locatie voor een serene sfeer.


Na enkele kortere werkonderbrekingen doorheen de hele dag, is de productie bij Ford Genk dinsdag iets voor 18 uur helemaal stilgevallen. Binnen de fabriek wordt er aan de trim- en chassislijn geprotesteerd tegen de hoge werkdruk, volgens de vakbonden. Al de hele dag waren er dinsdag korte periodes waarbij de lopende band stil lag. In de voormiddag bleef het beperkt tot enkele onderbrekingen van tien tot twintig minuten en ook in de namiddag werd er af en toe halt gehouden. De ene keer waren het de arbeiders van Ford zelf die voor oponthoud zorgden, de andere keer kwamen er onvoldoende onderdelen vanuit de toeleveranciers binnen. Zo werden er af en toe infosessies gehouden, onder meer bij Syncreon, over de vorderingen van de sociale onderhandelingen. Rond 17u30 werd de situatie helemaal precair, toen werknemers van de trim- en chassislijn bij Ford Genk het werk neerlegden. Ze zijn boos over de hoge werkdruk die meteen wordt opgelegd. Nochtans draait de band momenteel aan een lager tempo, nog ver verwijderd van de 1.000 voertuigen per dag waarvoor de meerderheid heeft gekozen in het referendum. Ook de toeleveringsbedrijven liggen nu al enige tijd stil. De vakbonden gaan dinsdag nog met de ontevreden werknemers praten in de hoop tegen woensdagochtend de plooien opnieuw glad te strijken. Ford Genk kan donderdag onderhandelingen opstarten Aanstaande donderdag gaan de vakbonden en directie van Ford Genk dan toch van start met de onderhandelingen over het sociaal plan. Het struikelblok, met name het aantal mensen waarmee de vakbonden aan tafel gaan zitten, werd door de sociaal bemiddelaar opgeruimd. Al bij de eerste vergadering op 18 januari liep het spaak tussen de onderhandelaars. Waar de directie en vakbonden aanvankelijk waren overeengekomen dat de delegatie van de werknemers uit 9 mensen zou bestaan, wilden die de groep uitbreiden naar 18 vertegenwoordigers. Beide partijen bleven op hun standpunt, zodat de sociaal bemiddelaar dinsdag soelaas moest bieden. "Ook nu was er weinig speelruimte", zegt Gert Steegmans van het ACLVB. "De bemiddelaar is uiteindelijk met een voorstel gekomen waarbij elke vakbond één extra vertegenwoordiger mag voordragen. We zullen dus met 12 personen de onderhandelingen aanvatten." De regeling houdt in dat het ACV 5 mensen naar de gesprekken stuurt, het ABVV 4 en het ACLVB 3. Donderdag staat de eerste meeting op de agenda. Er wordt vergaderd in de kantoren van de federale overheidsdiensten in Brussel omdat meerdere onderhandelaars hadden aangedrongen op een neutrale locatie voor een serene sfeer.