Fluxys en Enagás nemen Swedegas over van EQT Infrastructure Limited. Beiden investeren elk ongeveer 100 miljoen euro eigen kapitaal en doen voorts beroep op schuldfinanciering bij derden, luidt het.

Swedegas is eigenaar van circa 600 kilometer hogedrukleidingen en een ondergrondse gasopslag nabij Halmstad.Ter vergelijking: België telt zo'n 4.100 kilometer aan gasleidingen. Het bedrijf stond te koop.

"Het is een relatief jong bedrijf. Het gasnet is er aangelegd in de jaren tachtig. Het is een goede asset, met ook potentieel om verder te ontwikkelen. Swedegas heeft bijvoorbeeld een project voor een LNG-terminal in Göteborg. Zowel Fluxys als Enagás zijn actief in LNG", aldus een Fluxys-woordvoerder.

De overname kadert in de strategie van Fluxys om te groeien in Europa. Zo is Fluxys behalve in België ook actief met gasleidingen in de Noordzee, Duitsland en Zwitserland, en neemt het deel aan de TAP-leiding van Turkije naar Italië om gas uit Azerbeidzjan naar Europa te vervoeren.

Enagás is de beheerder van het Spaanse gasnet en het belangrijkse aardgasvervoerbedrijf van Spanje. Het bedrijf is ook actief in Mexico, Chili en Peru, en ook partner in het TAP-project. (Belga/NS)

Fluxys en Enagás nemen Swedegas over van EQT Infrastructure Limited. Beiden investeren elk ongeveer 100 miljoen euro eigen kapitaal en doen voorts beroep op schuldfinanciering bij derden, luidt het. Swedegas is eigenaar van circa 600 kilometer hogedrukleidingen en een ondergrondse gasopslag nabij Halmstad.Ter vergelijking: België telt zo'n 4.100 kilometer aan gasleidingen. Het bedrijf stond te koop. "Het is een relatief jong bedrijf. Het gasnet is er aangelegd in de jaren tachtig. Het is een goede asset, met ook potentieel om verder te ontwikkelen. Swedegas heeft bijvoorbeeld een project voor een LNG-terminal in Göteborg. Zowel Fluxys als Enagás zijn actief in LNG", aldus een Fluxys-woordvoerder. De overname kadert in de strategie van Fluxys om te groeien in Europa. Zo is Fluxys behalve in België ook actief met gasleidingen in de Noordzee, Duitsland en Zwitserland, en neemt het deel aan de TAP-leiding van Turkije naar Italië om gas uit Azerbeidzjan naar Europa te vervoeren. Enagás is de beheerder van het Spaanse gasnet en het belangrijkse aardgasvervoerbedrijf van Spanje. Het bedrijf is ook actief in Mexico, Chili en Peru, en ook partner in het TAP-project. (Belga/NS)