Zowel de witte kassa als de flexi-jobs werden twee jaar geleden ingevoerd om het zwartwerk in de horeca uit te roeien. Maar bij controles door de sociale-inspectiediensten werd vorig jaar nog in 43 procent van de gevallen een inbreuk vastgesteld, amper één procent minder dan in 2016.

Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Siod). Ook in 2015, voor de invoering van de witte kassa en flexi-jobs, werd bij een vergelijkbaar aantal controles iets minder dan de helft betrapt.

Volgens het kabinet van staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer is de horeca wel degelijk witter geworden. 'Door gerichte controles, via datamining en datamatching, wordt de pakkans groter', zegt woordvoerster Lotte Van der Stockt.

Zowel de witte kassa als de flexi-jobs werden twee jaar geleden ingevoerd om het zwartwerk in de horeca uit te roeien. Maar bij controles door de sociale-inspectiediensten werd vorig jaar nog in 43 procent van de gevallen een inbreuk vastgesteld, amper één procent minder dan in 2016. Dat blijkt uit cijfers van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (Siod). Ook in 2015, voor de invoering van de witte kassa en flexi-jobs, werd bij een vergelijkbaar aantal controles iets minder dan de helft betrapt. Volgens het kabinet van staatssecretaris voor de Bestrijding van Sociale Fraude Philippe De Backer is de horeca wel degelijk witter geworden. 'Door gerichte controles, via datamining en datamatching, wordt de pakkans groter', zegt woordvoerster Lotte Van der Stockt.