De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) oordeelde dat het bedrijf misbruik maakte van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Het bedrijf heeft in België geen personeel of activiteiten, alleen een financieringsvennootschap. Fortum kreeg dan ook een gepeperde rekening in de bus, na een controle in 2011.

In totaal betaalde het ruim 200 miljoen euro belastingen. Dat bedrag moet de fiscus nu terugbetalen, oordeelt het Antwerpse hof van beroep in een recent arrest.

"Een belangrijk precedent"

Volgens advocate Leen Ketels is dit een "zeer belangrijk precedent". "Het betekent dat bedrijven het recht hebben een financieel vehikel op te richten om te kunnen gebruikmaken van de notionele intrestaftrek zonder dat dat als misbruik wordt beschouwd", zegt ze in de krant.

De uitspraak heeft betrekking op de aanslag van 2008. Tegen de aanslagen van de drie daaropvolgende jaren werd ook beroep aangetekend. Die zaken zijn nog hangende, maar zullen normaal gesproken ook in het nadeel van de BBI uitvallen. (Belga/NS)

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) oordeelde dat het bedrijf misbruik maakte van de notionele intrestaftrek, het belastingvoordeel voor bedrijven met veel eigen vermogen. Het bedrijf heeft in België geen personeel of activiteiten, alleen een financieringsvennootschap. Fortum kreeg dan ook een gepeperde rekening in de bus, na een controle in 2011. In totaal betaalde het ruim 200 miljoen euro belastingen. Dat bedrag moet de fiscus nu terugbetalen, oordeelt het Antwerpse hof van beroep in een recent arrest. Volgens advocate Leen Ketels is dit een "zeer belangrijk precedent". "Het betekent dat bedrijven het recht hebben een financieel vehikel op te richten om te kunnen gebruikmaken van de notionele intrestaftrek zonder dat dat als misbruik wordt beschouwd", zegt ze in de krant. De uitspraak heeft betrekking op de aanslag van 2008. Tegen de aanslagen van de drie daaropvolgende jaren werd ook beroep aangetekend. Die zaken zijn nog hangende, maar zullen normaal gesproken ook in het nadeel van de BBI uitvallen. (Belga/NS)