Als de bouw van de gevangenis van Dendermonde niet voor de zomer start, dreigt een financiële kater voor de Belgische staat.

De bouw van de gevangenis werd toegewezen aan het consortium BAM PPP, bestaande uit de Nederlandse bouwgroep BAM, Stéphane Beel Architecten, Jespers & Eyers, Interbuild, Galère, Cegelec, Eurest en Building Maintenance. Dat krijgt een schadevergoeding voor elke dag dat de werken worden uitgesteld van 2150 euro tot 11.000 euro per dag, naargelang de duur van het uitstel. Actiegroepen stapten met succes naar de Raad van State om de bouw te verhinderen.

Als de werken twee jaar na de gunning niet aanvatten, komt het contract op losse schroeven te staan. De deadline verloopt op 23 juni. Op dat moment heeft BAM PPP recht op een schadevergoeding van naar schatting 12 miljoen, naast de al verworven 3 miljoen voor het eerdere uitstel. Dat vernam Trends van twee partijen die bij het project betrokken zijn. "Omdat de procedure voor de aanbesteding heropgestart zou moeten worden, kan ook het kostenplaatje van het bouwproject nog oplopen. Bij het indienen van het dossier werd de bouwprijs op 70 miljoen euro geraamd. De bankkredieten voor dit soort projecten zijn vandaag echter duurder dan twee jaar geleden. Uitstel dreigt in dat scenario wel erg veel te kosten", klinkt het bij een insider.

Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen, die dit dossier coördineert, wil geen details geven over eventuele deadlines. Een heronderhandeling kan ook in het voordeel van de overheid uitvallen, meldt hij wel. "Er zijn besprekingen bezig, maar ik kan daar niets over zeggen."

Als de bouw van de gevangenis van Dendermonde niet voor de zomer start, dreigt een financiële kater voor de Belgische staat.De bouw van de gevangenis werd toegewezen aan het consortium BAM PPP, bestaande uit de Nederlandse bouwgroep BAM, Stéphane Beel Architecten, Jespers & Eyers, Interbuild, Galère, Cegelec, Eurest en Building Maintenance. Dat krijgt een schadevergoeding voor elke dag dat de werken worden uitgesteld van 2150 euro tot 11.000 euro per dag, naargelang de duur van het uitstel. Actiegroepen stapten met succes naar de Raad van State om de bouw te verhinderen. Als de werken twee jaar na de gunning niet aanvatten, komt het contract op losse schroeven te staan. De deadline verloopt op 23 juni. Op dat moment heeft BAM PPP recht op een schadevergoeding van naar schatting 12 miljoen, naast de al verworven 3 miljoen voor het eerdere uitstel. Dat vernam Trends van twee partijen die bij het project betrokken zijn. "Omdat de procedure voor de aanbesteding heropgestart zou moeten worden, kan ook het kostenplaatje van het bouwproject nog oplopen. Bij het indienen van het dossier werd de bouwprijs op 70 miljoen euro geraamd. De bankkredieten voor dit soort projecten zijn vandaag echter duurder dan twee jaar geleden. Uitstel dreigt in dat scenario wel erg veel te kosten", klinkt het bij een insider. Johan Vanderborght, woordvoerder van de Regie der Gebouwen, die dit dossier coördineert, wil geen details geven over eventuele deadlines. Een heronderhandeling kan ook in het voordeel van de overheid uitvallen, meldt hij wel. "Er zijn besprekingen bezig, maar ik kan daar niets over zeggen."