Ferrero-fabriek in Aarlen mag onder voorwaarden heropstarten

De Fererro-fabriek in Aarlen © belga

De Ferrero-fabriek in Aarlen, in de provincie Luxemburg, heeft van het federaal voedselagentschap FAVV een voorwaardelijke toelating gekregen om opnieuw op te starten. Dat heeft het FAVV vrijdag bekendgemaakt.

De fabriek moest begin april de deuren sluiten na een salmonellabesmetting. Meer dan 3.000 ton Kinder-chocoladeproducten die er waren geproduceerd, werden teruggeroepen. Vanaf vandaag/vrijdag 17 juni mag de fabriek worden heropgestart.

De toelating geldt voor drie maanden. Elk geproduceerd lot en de grondstoffen zullen tijdens deze drie maanden worden geanalyseerd. ‘Indien de analyse een conform resultaat aantoont, mogen de producten in de handel worden gebracht’, meldt het FAVV. ‘Als na drie maanden de resultaten van de inspecties gunstig blijken, kan een definitieve toelating worden gegeven.’

De heropening onder voorwaarden volgt op een grondige schoonmaak en na intensieve voedselveiligheidscontroles in samenwerking met het FAVV, bevestigt ook het bedrijf zelf. ‘We gaan vrijdag langzaam weer opstarten, zodat in enkele weken alle productielijnen weer draaien’, klinkt het.

Ferrero zegt ook dat het intussen concrete maatregelen heeft genomen om ervoor te zorgen dat een dergelijke situatie niet meer gebeurt. Er werden meer dan 1.800 kwaliteitscontroles uitgevoerd, 10.000 onderdelen ontmanteld en gereinigd, en aanzienlijke investeringen gedaan. Er werden meerdere machines vervangen en 300 meter nieuwe leidingen geplaatst. ‘Tevens werden alle procedés van productveiligheid, zelfcontrole en HACCP-controles aangepast’, klinkt het.

‘Het spijt ons oprecht voor wat er is gebeurd en we willen onze excuses aanbieden aan iedereen die werd getroffen. In onze 75-jarige geschiedenis hebben we zo’n situatie nog nooit meegemaakt’, zegt de CEO van het bedrijf, Lapo Civiletti. ‘We hebben de afgelopen periode veel geleerd en doen er alles aan om ervoor te zorgen dat dit niet opnieuw gebeurt.’ De financiële impact voor het bedrijf zou in de tientallen miljoenen euro lopen, klonk het eerder al.

Er loopt ook nog een gerechtelijk onderzoek naar de salmonellabesmetting. Het parket van Luxemburg voerde reeds verschillende huiszoekingen uit waarbij ook computermateriaal en documenten in beslag zijn genomen.

Wereldwijd werden zo’n 324 salmonellabesmettingen gelinkt aan de fabriek in Aarlen, waarvan 62 in België. De meeste besmettingen gebeurden bij kinderen: vier op tien moesten naar het ziekenhuis, er werden geen overlijdens vastgesteld. In de fabriek werken zo’n 725 mensen, tijdens piekperiodes zelfs meer dan 1.100. Zij kregen de voorbije maanden hun loon uitbetaald, ondanks de sluiting van de site.

Partner Content