De rendabiliteit van de Belgische banken is onvoldoende en staat nog steeds onder zware druk, waarschuwt Febelfin, de Federatie van de Belgische Financiële sector.
"In het belang van de financiering van de economie moet die rendabiliteit hoger", zei Febelfin-voorzitter Filip Dierckx maandag tijdens een persconferentie.

Dierckx weet de druk op de rendabiliteit in de eerste plaats aan de gestegen lasten. De totale netto-bijdragenlasten voor de sector stijgen van 765 miljoen euro in 2012 tot naar schatting 800 miljoen in 2013.

Daarnaast stijgen de operationele kosten - onder andere door de toenemende regelgeving - en is de economische context niet gunstig.

"Als de rendabiliteit van de sector niet hoog genoeg is, rijst een probleem", waarschuwt Dierckx. "We pleiten niet voor een terugkeer naar de rendabiliteit van vroeger, maar in het belang van de financiering van de economie moet die rendabiliteit wel hoger."

De rendabiliteit van het eigen vermogen van de Belgische banken bedroeg in de eerste 9 maanden van 2012 4,5 procent, terwijl die in de eerste helft van vorig decennium steevast boven de 10 procent lag. Volgens Dierckx moet de rendabiliteit weer richting 7 à 8 procent, al zou dat 'met bijkomende belastingen moeilijk worden'. (Belga/BO)

De rendabiliteit van de Belgische banken is onvoldoende en staat nog steeds onder zware druk, waarschuwt Febelfin, de Federatie van de Belgische Financiële sector. "In het belang van de financiering van de economie moet die rendabiliteit hoger", zei Febelfin-voorzitter Filip Dierckx maandag tijdens een persconferentie. Dierckx weet de druk op de rendabiliteit in de eerste plaats aan de gestegen lasten. De totale netto-bijdragenlasten voor de sector stijgen van 765 miljoen euro in 2012 tot naar schatting 800 miljoen in 2013. Daarnaast stijgen de operationele kosten - onder andere door de toenemende regelgeving - en is de economische context niet gunstig. "Als de rendabiliteit van de sector niet hoog genoeg is, rijst een probleem", waarschuwt Dierckx. "We pleiten niet voor een terugkeer naar de rendabiliteit van vroeger, maar in het belang van de financiering van de economie moet die rendabiliteit wel hoger." De rendabiliteit van het eigen vermogen van de Belgische banken bedroeg in de eerste 9 maanden van 2012 4,5 procent, terwijl die in de eerste helft van vorig decennium steevast boven de 10 procent lag. Volgens Dierckx moet de rendabiliteit weer richting 7 à 8 procent, al zou dat 'met bijkomende belastingen moeilijk worden'. (Belga/BO)