Julien Brabants hekelt, in een opiniestuk voor De Standaard, onder meer dat farmabedrijven alles uit de kast halen om te hoge prijzen voor hun nieuwe geneesmiddelen te eisen.

Brabants stelt zich openlijk vragen bij de prijzen die zijn sector voor nieuwe medicijnen vraagt. "Zijn wij farmabedrijven wereldvreemd geworden?", schrijft hij. Hij verwijst onder meer naar nieuwe hepatitis C-behandelingen, die tussen 60.000 en 120.000 euro kosten, waarbij één pil bijna evenveel kost als de prijs om alle aanbevolen vaccinaties aan een persoon te bezorgen.

'Geen vrijgeleide'

"De farma moet alle kosten dragen van het onderzoek", schrijft Brabants. "Maar het is voor farmabedrijven nog geen vrijgeleide om buitensporige prijzen te vragen. Zeker nu onze overheid het budgettair moeilijk heeft." De farmabaas hekelt ook de strategie waarbij patiënten in de strijd worden gegooid om af te dwingen dat de overheid toch maar een geneesmiddel terugbetaalt. Het bekendste voorbeeld daarvan is de campagne rond de zevenjarige Viktor, die het peperdure geneesmiddel Soliris nodig had om te overleven.

(Belga/RR)

Julien Brabants hekelt, in een opiniestuk voor De Standaard, onder meer dat farmabedrijven alles uit de kast halen om te hoge prijzen voor hun nieuwe geneesmiddelen te eisen. Brabants stelt zich openlijk vragen bij de prijzen die zijn sector voor nieuwe medicijnen vraagt. "Zijn wij farmabedrijven wereldvreemd geworden?", schrijft hij. Hij verwijst onder meer naar nieuwe hepatitis C-behandelingen, die tussen 60.000 en 120.000 euro kosten, waarbij één pil bijna evenveel kost als de prijs om alle aanbevolen vaccinaties aan een persoon te bezorgen. "De farma moet alle kosten dragen van het onderzoek", schrijft Brabants. "Maar het is voor farmabedrijven nog geen vrijgeleide om buitensporige prijzen te vragen. Zeker nu onze overheid het budgettair moeilijk heeft." De farmabaas hekelt ook de strategie waarbij patiënten in de strijd worden gegooid om af te dwingen dat de overheid toch maar een geneesmiddel terugbetaalt. Het bekendste voorbeeld daarvan is de campagne rond de zevenjarige Viktor, die het peperdure geneesmiddel Soliris nodig had om te overleven.(Belga/RR)