Als het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit ook Dexia - en dus de Belgische belastingbetaler - geld zal kosten, dan zal dat zeker minder dan 100 miljoen euro zijn. Dat zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V).

Dexia stak net voor de crisis centen in schuldpapier dat door Detroit werd uitgegeven, zo maakten verschillende kranten afgelopen weekend bekend. Het gaat om een pakket complexe financiële producten die de stad had uitgegeven om het pensioenfonds van de stad te kunnen financieren. Volgens De Tijd dreigt de factuur voor Dexia op te lopen naar zo'n 100 miljoen euro. Een tegenvaller die de nog altijd beursgenoteerde restbank kan missen als kiespijn, want zijn kapitaalbuffer om financiële stormen te doorstaan is flinterdun.

Minister Geens zei in De Ochtend op Radio 1 dat hij weinig kan zeggen over de impact van het faillissement van Detroit op Dexia. 'Maar als dat nieuws een belangrijke materiële impact zou hebben op de koers van het aandeel, dan twijfel ik er niet aan dat de CEO van Dexia Karel De Boeck daarover zal communiceren,' aldus de minister. 'Ik meen ook begrepen te hebben dat, als er schade zou zijn, die zeker minder groot zal zijn dan de 100 miljoen euro die De Tijd noemt.'

Geens spreekt ook tegen dat hij daarvan als minister van Financiën op de hoogte moet zijn. Hij benadrukte dat de Belgische staat als hoofdaandeelhouder geen recht heeft op bevoorrechte informatie.

Als het faillissement van de Amerikaanse stad Detroit ook Dexia - en dus de Belgische belastingbetaler - geld zal kosten, dan zal dat zeker minder dan 100 miljoen euro zijn. Dat zegt minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Dexia stak net voor de crisis centen in schuldpapier dat door Detroit werd uitgegeven, zo maakten verschillende kranten afgelopen weekend bekend. Het gaat om een pakket complexe financiële producten die de stad had uitgegeven om het pensioenfonds van de stad te kunnen financieren. Volgens De Tijd dreigt de factuur voor Dexia op te lopen naar zo'n 100 miljoen euro. Een tegenvaller die de nog altijd beursgenoteerde restbank kan missen als kiespijn, want zijn kapitaalbuffer om financiële stormen te doorstaan is flinterdun. Minister Geens zei in De Ochtend op Radio 1 dat hij weinig kan zeggen over de impact van het faillissement van Detroit op Dexia. 'Maar als dat nieuws een belangrijke materiële impact zou hebben op de koers van het aandeel, dan twijfel ik er niet aan dat de CEO van Dexia Karel De Boeck daarover zal communiceren,' aldus de minister. 'Ik meen ook begrepen te hebben dat, als er schade zou zijn, die zeker minder groot zal zijn dan de 100 miljoen euro die De Tijd noemt.' Geens spreekt ook tegen dat hij daarvan als minister van Financiën op de hoogte moet zijn. Hij benadrukte dat de Belgische staat als hoofdaandeelhouder geen recht heeft op bevoorrechte informatie.