Met de 'aanzienlijke investering op de lange termijn' in een nieuwe eenheid in Antwerpen moet de raffinaderij de energievraag in Noordwest-Europa dekken, 'ondanks een uitdagend industrieel klimaat'. Het bedrijf wijst daarbij op de kleine marges en de verliezen in de sector in Europa veroorzaakt door overcapaciteit, luidt het.

Europese leider

Die nieuwe eenheid, een zogenaamde 'coker' of kraker, zal ruwe olie omzetten in diesel en andere olieproducten zoals brandstof voor schepen. De eenheid zal samen met eerder afgewerkte investeringen in Antwerpen, onder meer een energiecentrale van 130 megawatt, ExxonMobil bevestigen als leider op de Europese en globale energiemarkt, stelt Jerry Wascom, topman van de raffinage- en bevoorradingsdivisie van ExxonMobil. "De investering komt tegemoet aan een industrieel tekort in capaciteit om olie om te zetten in producten zoas diesel", aldus ExxonMobil.

2 miljard dollar in tien jaar tijd

De investering is de eerste van verschillende projecten die bestudeerd worden voor de Europese raffinaderijen. Volgens het bedrijf brengt dit de totale investering in Antwerpen op meer dan 2 miljard dollar in minder dan 10 jaar tijd. Het nieuws staat woensdag ook in de Britse zakenkrant Financial Times, die spreekt van een 'zeldzame motie van vertrouwen in een belegerde Europese industrie, die getroffen wordt door een zwakke vraag en concurrentie van goedkopere branstoffen uit de VS'.

De topman raffinaderijen voor Europa, Afrika en Azië van het bedrijf, Steve Hart, zegt in de krant dat de raffinaderijen van ExxomMobil bij de goedkoopste zijn in Europa. Volgens de FT hebben Amerikaanse raffinaderijen dankzij de opkomst van schaliegas en -olie het voordeel van goedkopere Amerikaanse olie, ten opzichte van de Europese Brent, en de toegang tot goedkoper gas. Ook vanuit het Midden-Oosten is er concurrentie voor de Europese installaties.

De Antwerpse raffinaderij van Esso Belgium heeft een productiecapaciteit van zowat 320.000 vaten per dag. De raffinaderij is sinds 1953 in werking. Volgens de bedrijfswebsite werken er 600 mensen. De raffinaderij produceert een breed gamma aan brandstoffen, chemische producten en bitumen, een onderdeel van asfalt. (Belga/BO)

Met de 'aanzienlijke investering op de lange termijn' in een nieuwe eenheid in Antwerpen moet de raffinaderij de energievraag in Noordwest-Europa dekken, 'ondanks een uitdagend industrieel klimaat'. Het bedrijf wijst daarbij op de kleine marges en de verliezen in de sector in Europa veroorzaakt door overcapaciteit, luidt het. Europese leiderDie nieuwe eenheid, een zogenaamde 'coker' of kraker, zal ruwe olie omzetten in diesel en andere olieproducten zoals brandstof voor schepen. De eenheid zal samen met eerder afgewerkte investeringen in Antwerpen, onder meer een energiecentrale van 130 megawatt, ExxonMobil bevestigen als leider op de Europese en globale energiemarkt, stelt Jerry Wascom, topman van de raffinage- en bevoorradingsdivisie van ExxonMobil. "De investering komt tegemoet aan een industrieel tekort in capaciteit om olie om te zetten in producten zoas diesel", aldus ExxonMobil.2 miljard dollar in tien jaar tijdDe investering is de eerste van verschillende projecten die bestudeerd worden voor de Europese raffinaderijen. Volgens het bedrijf brengt dit de totale investering in Antwerpen op meer dan 2 miljard dollar in minder dan 10 jaar tijd. Het nieuws staat woensdag ook in de Britse zakenkrant Financial Times, die spreekt van een 'zeldzame motie van vertrouwen in een belegerde Europese industrie, die getroffen wordt door een zwakke vraag en concurrentie van goedkopere branstoffen uit de VS'. De topman raffinaderijen voor Europa, Afrika en Azië van het bedrijf, Steve Hart, zegt in de krant dat de raffinaderijen van ExxomMobil bij de goedkoopste zijn in Europa. Volgens de FT hebben Amerikaanse raffinaderijen dankzij de opkomst van schaliegas en -olie het voordeel van goedkopere Amerikaanse olie, ten opzichte van de Europese Brent, en de toegang tot goedkoper gas. Ook vanuit het Midden-Oosten is er concurrentie voor de Europese installaties.De Antwerpse raffinaderij van Esso Belgium heeft een productiecapaciteit van zowat 320.000 vaten per dag. De raffinaderij is sinds 1953 in werking. Volgens de bedrijfswebsite werken er 600 mensen. De raffinaderij produceert een breed gamma aan brandstoffen, chemische producten en bitumen, een onderdeel van asfalt. (Belga/BO)