"Op termijn is een opsplitsing in drie beursgenoteerde onderdelen mogelijk", verklaart gedelegeerd bestuurder Nicolas Saverys in een interview met De Tijd. Exmar is zelf een gevolg van de opsplitsing van het scheepvaartimperium CMB van de familie Saverys in drie entiteiten.

CMB behield het transport van droge bulk (Bocimar), in Euronav werd de vloot van olietankers ondergebracht en bij Exmar kwamen de andere activiteiten.

Maar binnen Exmar zitten nu ook drie divisies met een verschillende dynamiek, verduidelijkt Saverys. De bekendste divisie is de LNG-tak met schepen om aardgas te vervoeren. Daarnaast is er de vloot tankers voor het vervoer van LPG (propaangas dat gebruikt wordt voor transport en verwarming, en ammoniak). Ten slotte is er de offshoredivisie, die onder meer boorplatforms voor de oliesector ontwerpt.

"Het zou beter zijn dat we drie Exmars hebben. Nu is de structuur te ingewikkeld. Dit is moeilijk uit te leggen aan bankiers", zegt Saverys. De verschillende divisies zorgen er dan ook voor dat de groep met een discount noteert. Volgens de CEO zijn de divisies apart veel meer waard. Hij wijst erop dat de drie divisies elk sneller zouden kunnen groeien als ze zelfstandig zijn.

Saverys denkt dat de divisies zelfstandig kunnen functioneren als ze elk zo'n 300 miljoen euro beurswaarde meekrijgen. Daar zit de groep nu nog ver af. Door het slechte beursklimaat van vandaag is de groep samen ongeveer dat bedrag waard. (Belga/BO)

"Op termijn is een opsplitsing in drie beursgenoteerde onderdelen mogelijk", verklaart gedelegeerd bestuurder Nicolas Saverys in een interview met De Tijd. Exmar is zelf een gevolg van de opsplitsing van het scheepvaartimperium CMB van de familie Saverys in drie entiteiten. CMB behield het transport van droge bulk (Bocimar), in Euronav werd de vloot van olietankers ondergebracht en bij Exmar kwamen de andere activiteiten. Maar binnen Exmar zitten nu ook drie divisies met een verschillende dynamiek, verduidelijkt Saverys. De bekendste divisie is de LNG-tak met schepen om aardgas te vervoeren. Daarnaast is er de vloot tankers voor het vervoer van LPG (propaangas dat gebruikt wordt voor transport en verwarming, en ammoniak). Ten slotte is er de offshoredivisie, die onder meer boorplatforms voor de oliesector ontwerpt. "Het zou beter zijn dat we drie Exmars hebben. Nu is de structuur te ingewikkeld. Dit is moeilijk uit te leggen aan bankiers", zegt Saverys. De verschillende divisies zorgen er dan ook voor dat de groep met een discount noteert. Volgens de CEO zijn de divisies apart veel meer waard. Hij wijst erop dat de drie divisies elk sneller zouden kunnen groeien als ze zelfstandig zijn. Saverys denkt dat de divisies zelfstandig kunnen functioneren als ze elk zo'n 300 miljoen euro beurswaarde meekrijgen. Daar zit de groep nu nog ver af. Door het slechte beursklimaat van vandaag is de groep samen ongeveer dat bedrag waard. (Belga/BO)