Vanaf 2015 moeten schepen die het Antwerpse havengebied binnenvaren er terechtkunnen op een veilige en efficiënte manier LNG (liquified natural gas - vloeibaar aardgas) te tanken. Dat melden Exmar en de Antwerpse haven dinsdag in een persbericht.

Exmar werd na een openbare aanbesteding benoemd tot strategische partner voor het LNG-project van de Antwerpse haven. De bouw van het LNG-bunkerschip moet in het voorjaar van 2014 van start gaan. Beide partners zullen samen ook onderzoek verrrichten rond LNG.

Vloeibaar aardgas, dat wordt beschouwd als een goed alternatief voor traditionele scheepvaartbrandstoffen als diesel of stookolie, kan van pas komen wanneer in 2015 strengere emissienormen van kracht worden.

"In vergelijking met traditionele scheepsbrandstoffen resulteert het gebruik van LNG als scheepsbrandstof in een beduidende vermindering op het vlak van uitstoot van zwaveloxides, stikstofoxides, CO2 en fijn stof", luidt het in een gemeenschappelijk persbericht dat spreekt over 'de scheepsbrandstof van de toekomst'.

"We willen het gebruik van LNG niet alleen promoten, maar ook ondersteunen, gezien de voordelen op vlak van duurzaamheid en milieu die ermee gepaard gaan", verduidelijkt Eddy Bruyninckx, CEO van het Antwerpse Havenbedrijf.

Exmar ziet in het bunkeren van LNG een groot marktpotentieel. "Onafhankelijke studies tonen aan dat deze markt een wereldwijd potentieel heeft van tientallen miljoenen ton LNG per jaar tegen 2020", aldus CEO Nicolas Saverys. (Belga/BO)

Vanaf 2015 moeten schepen die het Antwerpse havengebied binnenvaren er terechtkunnen op een veilige en efficiënte manier LNG (liquified natural gas - vloeibaar aardgas) te tanken. Dat melden Exmar en de Antwerpse haven dinsdag in een persbericht. Exmar werd na een openbare aanbesteding benoemd tot strategische partner voor het LNG-project van de Antwerpse haven. De bouw van het LNG-bunkerschip moet in het voorjaar van 2014 van start gaan. Beide partners zullen samen ook onderzoek verrrichten rond LNG. Vloeibaar aardgas, dat wordt beschouwd als een goed alternatief voor traditionele scheepvaartbrandstoffen als diesel of stookolie, kan van pas komen wanneer in 2015 strengere emissienormen van kracht worden. "In vergelijking met traditionele scheepsbrandstoffen resulteert het gebruik van LNG als scheepsbrandstof in een beduidende vermindering op het vlak van uitstoot van zwaveloxides, stikstofoxides, CO2 en fijn stof", luidt het in een gemeenschappelijk persbericht dat spreekt over 'de scheepsbrandstof van de toekomst'. "We willen het gebruik van LNG niet alleen promoten, maar ook ondersteunen, gezien de voordelen op vlak van duurzaamheid en milieu die ermee gepaard gaan", verduidelijkt Eddy Bruyninckx, CEO van het Antwerpse Havenbedrijf. Exmar ziet in het bunkeren van LNG een groot marktpotentieel. "Onafhankelijke studies tonen aan dat deze markt een wereldwijd potentieel heeft van tientallen miljoenen ton LNG per jaar tegen 2020", aldus CEO Nicolas Saverys. (Belga/BO)