De fabriek in Gent is de grootste van de vrachtwagenbouwer, die een onderdeel is van de Zweedse Volvo Group.

De onderneming werd sinds de tweede helft van 2008 zwaar getroffen door de recessie. In 2009 zakte de productie in Gent met bijna drie kwart. Het volume afgeleverde vrachtwagens daalde van 43.068 stuks in 2008, naar 11.991 vorig jaar.

Er verdwenen ruim 600 tijdelijke banen. De fabriek maakt immers enkel vrachtwagens op bestelling. Tot einde deze week werkt de fabriek nog op halve kracht. Eén ploeg maakt 64 vrachtwagens per dag.

Maar vanaf volgende week, en ook in de maand april, schakelt de fabriek weer vaker over naar een twee ploegenstelsel. Dat betekent 128 vrachtwagens per etmaal, en het normale werkritme. De directie verwacht nog steeds enkele dagen economische werkloosheid. Maar in steeds mindere mate. Het is een duidelijk teken dat de conjunctuur weer aantrekt. De afdeling die vrachtwagencabines bekleedt zocht en vond bovendien 140 nieuwe mensen, naast de 190 bestaande werknemers. Volvo Group telde in België einde vorig jaar 2872 werknemers.

W.R.

De fabriek in Gent is de grootste van de vrachtwagenbouwer, die een onderdeel is van de Zweedse Volvo Group. De onderneming werd sinds de tweede helft van 2008 zwaar getroffen door de recessie. In 2009 zakte de productie in Gent met bijna drie kwart. Het volume afgeleverde vrachtwagens daalde van 43.068 stuks in 2008, naar 11.991 vorig jaar. Er verdwenen ruim 600 tijdelijke banen. De fabriek maakt immers enkel vrachtwagens op bestelling. Tot einde deze week werkt de fabriek nog op halve kracht. Eén ploeg maakt 64 vrachtwagens per dag. Maar vanaf volgende week, en ook in de maand april, schakelt de fabriek weer vaker over naar een twee ploegenstelsel. Dat betekent 128 vrachtwagens per etmaal, en het normale werkritme. De directie verwacht nog steeds enkele dagen economische werkloosheid. Maar in steeds mindere mate. Het is een duidelijk teken dat de conjunctuur weer aantrekt. De afdeling die vrachtwagencabines bekleedt zocht en vond bovendien 140 nieuwe mensen, naast de 190 bestaande werknemers. Volvo Group telde in België einde vorig jaar 2872 werknemers. W.R.