HP kondigde op 23 mei aan wereldwijd 27.000 jobs te zullen schrappen. Daarvan verdwijnen er meer dan 8000 in Europa.

"Het huidige akkoord voor de oprichting van de Europese Ondernemingsraad bepaalt echter dat een herstructurering op nationaal niveau pas kan starten na het volledig afronden van de consultatie- en informatieprocedure op Europees niveau", noteert een persmededeling van de twee internationale vakbondsfederaties die actief zijn bij HP, de Uni Global Union en IndustriALL. HP voert de ontslagen in Spanje echter al door zonder overleg, volgens de vakbonden. Ook in Frankrijk en Nederland zijn al ontslagcijfers meegedeeld, melden zij.

"Voor België is er nog geen nieuws over cijfers", sms't secretaris Koen Dries van LBC-NVK, die nauw bij het internationale overleg bij HP is betrokken.

Op 25 juli zegde een meerderheid van 95,5 procent van de Europese Ondernemingsraad de huidige overeenkomst met HP op. De meerderheid is volgens Wim Dries zo groot omdat HP een Europese Ondernemingsraad (EOR) heeft naar Duits model, met enkel vertegenwoordigers van de werknemers.

De EOR vergadert dan samen met het management voor het eigenlijke sociale overleg. Omdat de overeenkomst echter onder Belgisch recht is opgesteld, komt de zaak voor de Brusselse Arbeidsrechtbank.

De vakbonden betwisten dat HP in Europa te veel personeel heeft en te lage marges boekt. (B.L.)

HP kondigde op 23 mei aan wereldwijd 27.000 jobs te zullen schrappen. Daarvan verdwijnen er meer dan 8000 in Europa. "Het huidige akkoord voor de oprichting van de Europese Ondernemingsraad bepaalt echter dat een herstructurering op nationaal niveau pas kan starten na het volledig afronden van de consultatie- en informatieprocedure op Europees niveau", noteert een persmededeling van de twee internationale vakbondsfederaties die actief zijn bij HP, de Uni Global Union en IndustriALL. HP voert de ontslagen in Spanje echter al door zonder overleg, volgens de vakbonden. Ook in Frankrijk en Nederland zijn al ontslagcijfers meegedeeld, melden zij. "Voor België is er nog geen nieuws over cijfers", sms't secretaris Koen Dries van LBC-NVK, die nauw bij het internationale overleg bij HP is betrokken. Op 25 juli zegde een meerderheid van 95,5 procent van de Europese Ondernemingsraad de huidige overeenkomst met HP op. De meerderheid is volgens Wim Dries zo groot omdat HP een Europese Ondernemingsraad (EOR) heeft naar Duits model, met enkel vertegenwoordigers van de werknemers. De EOR vergadert dan samen met het management voor het eigenlijke sociale overleg. Omdat de overeenkomst echter onder Belgisch recht is opgesteld, komt de zaak voor de Brusselse Arbeidsrechtbank. De vakbonden betwisten dat HP in Europa te veel personeel heeft en te lage marges boekt. (B.L.)