De door de Waalse regering geplande taks op een vliegticket valt niet in goede aarde bij de Europese luchthavenorganisatie ACI. Dat blijkt uit een persbericht bij de halfjaarcijfers.

Het aantal passagiers op de Europese luchthavens is het eerste halfjaar toegenomen met 1,8 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt ACI Europe, de organisatie van Europese luchthavens, in een persbericht.

Opmerkelijk aan de cijfers van de Europese luchthavenorganisatie is dat de stijging in de eerste plaats te danken is aan de luchthavens buiten de Europese Unie (EU). Binnen de 27 landen van de Europese Unie (EU) daalde het aantal passagiers namelijk - licht - met 0,2 procent.

De luchthavens buiten de Europese Unie, vooral dan in Turkije, Rusland, IJsland en Noorwegen, laten een sterke groei van +9,8 procent optekenen.

Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe, benadrukt dat er in mei en juni (+1,8 procent) ook binnen de EU sprake was van een groei van het aantal reizigers. "De cijfers tonen aan dat er sprake is van een veeleer matig en geleidelijk herstel", voegt hij eraan toe. Jankovec maakt van de gelegenheid gebruik om, net zoals lowcostluchtvaartmaatschappij Ryanair dat eerder al deed, uit te halen naar de Waalse regering. "In die context (van matig herstel) zijn de plannen van de Waalse overheid in België, om een nieuwe taks te heffen op vertrekkende passagiers, wel het laatste wat we nodig hebben", sneert hij.

De topman van de de Europese luchthavenorganisatie sluit zich daardoor aan bij de kritiek van Michael O'Leary, de grote baas van Ryanair. Ryanair dreigde er halfweg juli mee de vluchten op Brussels South Airport met 17 procent af te bouwen als de Waalse regering doorzet met de plannen om een taks van 3 euro te heffen op vliegtuigtickets. De Waalse regering zou door een aanvullende taks 'zelfdestructief' te werk gaan, luidde het toen. (BO)

De door de Waalse regering geplande taks op een vliegticket valt niet in goede aarde bij de Europese luchthavenorganisatie ACI. Dat blijkt uit een persbericht bij de halfjaarcijfers.Het aantal passagiers op de Europese luchthavens is het eerste halfjaar toegenomen met 1,8 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt ACI Europe, de organisatie van Europese luchthavens, in een persbericht. Opmerkelijk aan de cijfers van de Europese luchthavenorganisatie is dat de stijging in de eerste plaats te danken is aan de luchthavens buiten de Europese Unie (EU). Binnen de 27 landen van de Europese Unie (EU) daalde het aantal passagiers namelijk - licht - met 0,2 procent. De luchthavens buiten de Europese Unie, vooral dan in Turkije, Rusland, IJsland en Noorwegen, laten een sterke groei van +9,8 procent optekenen.Olivier Jankovec, directeur-generaal van ACI Europe, benadrukt dat er in mei en juni (+1,8 procent) ook binnen de EU sprake was van een groei van het aantal reizigers. "De cijfers tonen aan dat er sprake is van een veeleer matig en geleidelijk herstel", voegt hij eraan toe. Jankovec maakt van de gelegenheid gebruik om, net zoals lowcostluchtvaartmaatschappij Ryanair dat eerder al deed, uit te halen naar de Waalse regering. "In die context (van matig herstel) zijn de plannen van de Waalse overheid in België, om een nieuwe taks te heffen op vertrekkende passagiers, wel het laatste wat we nodig hebben", sneert hij.De topman van de de Europese luchthavenorganisatie sluit zich daardoor aan bij de kritiek van Michael O'Leary, de grote baas van Ryanair. Ryanair dreigde er halfweg juli mee de vluchten op Brussels South Airport met 17 procent af te bouwen als de Waalse regering doorzet met de plannen om een taks van 3 euro te heffen op vliegtuigtickets. De Waalse regering zou door een aanvullende taks 'zelfdestructief' te werk gaan, luidde het toen. (BO)