De Europese bedrijven hechten ook weinig geloof aan de inspanningen van de Chinese overheid om de economie open te stellen, verwijzend naar de juridische onzekerheid in het land en de censuur op het internet. Dat blijkt uit een rondvraag van de Europese handelskamer.

De Chinese economie groeit nog altijd met zowat 7 procent per jaar, maar de buitenlandse bedrijven kunnen daar niet echt mee van genieten. Amper 28 procent van de 541 ondervraagde ondernemingen uit de EU is optimistisch over hun prestaties in het land. Vorig jaar was dat nog 31 procent.

Nooit eerder worden er zoveel vraagtekens geplaatst bij de robuustheid van de Chinese economie, stelt het rapport vast.

Klachten Chinese investeringsklimaat

De onzekerheid heeft ook gevolgen voor de geplande investeringen. Slechts 56 procent van de ondervraagde bedrijven denkt eraan activiteiten te ontplooien in China. Twee jaar geleden was dat nog 90 procent. Integendeel: 60 procent is zelfs van plan om zijn activiteiten in het land af te bouwen.

Er zijn meer klachten dan ooit over het Chinese investeringsklimaat, bijvoorbeeld over de instabiele juridische omgeving, kafkaiaanse administratie en een arbitraire implementatie van de wetten. Ruim een derde van de Europese bedrijfsleiders gelooft niet dat de hervormingsagenda van de Chinese premier Li Keqiang voor de buitenlandse bedrijven iets heeft verbeterd. Meer dan de helft klaagt over discriminatie.

Ook de luchtvervuiling in het land wordt ervaren als een heel groot probleem. Driekwart van de Europese bedrijven vindt het hierdoor moeilijk om expats aan te trekken. Voor 60 procent vormt de traagheid en de censuur van het internet een ernstig probleem. (Belga/NS)

De Europese bedrijven hechten ook weinig geloof aan de inspanningen van de Chinese overheid om de economie open te stellen, verwijzend naar de juridische onzekerheid in het land en de censuur op het internet. Dat blijkt uit een rondvraag van de Europese handelskamer.De Chinese economie groeit nog altijd met zowat 7 procent per jaar, maar de buitenlandse bedrijven kunnen daar niet echt mee van genieten. Amper 28 procent van de 541 ondervraagde ondernemingen uit de EU is optimistisch over hun prestaties in het land. Vorig jaar was dat nog 31 procent. Nooit eerder worden er zoveel vraagtekens geplaatst bij de robuustheid van de Chinese economie, stelt het rapport vast. De onzekerheid heeft ook gevolgen voor de geplande investeringen. Slechts 56 procent van de ondervraagde bedrijven denkt eraan activiteiten te ontplooien in China. Twee jaar geleden was dat nog 90 procent. Integendeel: 60 procent is zelfs van plan om zijn activiteiten in het land af te bouwen. Er zijn meer klachten dan ooit over het Chinese investeringsklimaat, bijvoorbeeld over de instabiele juridische omgeving, kafkaiaanse administratie en een arbitraire implementatie van de wetten. Ruim een derde van de Europese bedrijfsleiders gelooft niet dat de hervormingsagenda van de Chinese premier Li Keqiang voor de buitenlandse bedrijven iets heeft verbeterd. Meer dan de helft klaagt over discriminatie. Ook de luchtvervuiling in het land wordt ervaren als een heel groot probleem. Driekwart van de Europese bedrijven vindt het hierdoor moeilijk om expats aan te trekken. Voor 60 procent vormt de traagheid en de censuur van het internet een ernstig probleem. (Belga/NS)