In Europa werden in januari van dit jaar 935.640 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat is een stijging met 5,5 procent tegenover januari 2013, meldt ACEA. Intussen is het voor de vijfde maand op rij dat de autoverkoop hoger ligt dan in dezelfde maand van het jaar ervoor.

Toch werd januari 2014 de op een na slechtste januarimaand in tien jaar, verduidelijkt ACEA.

Grote autolanden als het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland presteerden sterk. De autoverkoop lag er ruim 7 procent hoger dan in januari vorig jaar.

Maar ook in de zogenaamde probleemlanden van de eurozone trok de autoverkoop fors aan. In Italië, de op drie na grootste automarkt van Europa , steeg de omzet met 3,2 procent , terwijl de verkoop in Ierland met 32,8 procent toenam in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder .

Ook Griekenland zag de autoverkoop met 15,4 procent opveren, net zoals in Portugal - ook een slachtoffer van de schuldencrisis in de eurozone -, waar de verkoop met 31,8 procent de hoogte inging.

In België was er een daling met 2,2 procent tot 49.584 ingeschreven personenwagens.

Vorig jaar was een kommerjaar voor de Europese auto-industrie, want in 2013 daalde het aantal nieuw ingeschreven personenwagens in de Europese Unie voor het zesde jaar op rij. Er werden toen 11,8 miljoen auto's verkocht, het slechtste resultaat sinds 1995. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van circa 2 procent. (Belga/BO)

In Europa werden in januari van dit jaar 935.640 nieuwe personenwagens ingeschreven. Dat is een stijging met 5,5 procent tegenover januari 2013, meldt ACEA. Intussen is het voor de vijfde maand op rij dat de autoverkoop hoger ligt dan in dezelfde maand van het jaar ervoor. Toch werd januari 2014 de op een na slechtste januarimaand in tien jaar, verduidelijkt ACEA. Grote autolanden als het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Duitsland presteerden sterk. De autoverkoop lag er ruim 7 procent hoger dan in januari vorig jaar. Maar ook in de zogenaamde probleemlanden van de eurozone trok de autoverkoop fors aan. In Italië, de op drie na grootste automarkt van Europa , steeg de omzet met 3,2 procent , terwijl de verkoop in Ierland met 32,8 procent toenam in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder . Ook Griekenland zag de autoverkoop met 15,4 procent opveren, net zoals in Portugal - ook een slachtoffer van de schuldencrisis in de eurozone -, waar de verkoop met 31,8 procent de hoogte inging.In België was er een daling met 2,2 procent tot 49.584 ingeschreven personenwagens. Vorig jaar was een kommerjaar voor de Europese auto-industrie, want in 2013 daalde het aantal nieuw ingeschreven personenwagens in de Europese Unie voor het zesde jaar op rij. Er werden toen 11,8 miljoen auto's verkocht, het slechtste resultaat sinds 1995. Voor dit jaar wordt een groei verwacht van circa 2 procent. (Belga/BO)