Beide zaken hebben te maken met het gedrag van het internationale technologie- en dienstverleningsbedrijf op de markt van mainframecomputers.

Het eerste onderzoek komt er na een aantal klachten van concurrenten van IBM. Volgens die concurrenten stemt IBM zijn hardwareproducten te veel af op zijn mainframecomputers, krachtige computers die voornamelijk voor het opslaan en verwerken van gegevens worden gebruikt. Daardoor zou het voor
fabrikanten van niet-IBM-software veel moeilijker zijn om hun producten op IBM-technologie toepasbaar te maken.

De Commissie neemt zelf het initiatief voor het tweede onderzoek. Daarin bekijkt ze of IBM geprobeerd heeft de markt voor onderhoud af te sluiten voor zijn concurrenten, onder meer door de toegang tot
reserveonderdelen waarvoor het zelf de enige bron is, te bemoeilijken.

Hoewel er een onderzoek loopt, is er op dit moment geen bewijs geleverd dat IBM schuldig is aan (een van) de bovenstaande feiten, benadrukt de Commissie.

Beide zaken hebben te maken met het gedrag van het internationale technologie- en dienstverleningsbedrijf op de markt van mainframecomputers.Het eerste onderzoek komt er na een aantal klachten van concurrenten van IBM. Volgens die concurrenten stemt IBM zijn hardwareproducten te veel af op zijn mainframecomputers, krachtige computers die voornamelijk voor het opslaan en verwerken van gegevens worden gebruikt. Daardoor zou het voor fabrikanten van niet-IBM-software veel moeilijker zijn om hun producten op IBM-technologie toepasbaar te maken. De Commissie neemt zelf het initiatief voor het tweede onderzoek. Daarin bekijkt ze of IBM geprobeerd heeft de markt voor onderhoud af te sluiten voor zijn concurrenten, onder meer door de toegang tot reserveonderdelen waarvoor het zelf de enige bron is, te bemoeilijken. Hoewel er een onderzoek loopt, is er op dit moment geen bewijs geleverd dat IBM schuldig is aan (een van) de bovenstaande feiten, benadrukt de Commissie.