Tessenderlo, die de boete dinsdag zelf bekendgemaakt heeft, verklaart in een persbericht dat het bedrijf zijn volledige medewerking verleend heeft aan "het onderzoek naar de betrokkenheid van Tessenderlo Group bij kartelafspraken in de sector van veevoederfosfarten". De boete van 83,75 miljoen euro zal worden gespreid over een periode van drie jaar. Dat de boete niet als een verrassing komt, blijkt uit het feit dat het bedrijf er al een provisie van 97 miljoen euro voor heeft aangelegd.

Tessenderlo Group is een van de zes bedrijven die jarenlang prijs- en marktafspraken maakten voor fosfaten bestemd voor veevoeder. Fosfaten worden toegevoegd aan dierenvoer om de groei en de vruchtbaarheid van de dieren te bevorderen. Tessenderlo is de derde grootste producent van fosfaten voor dierenvoer ter wereld.

De Europese Commissie viel in februari 2004 binnen bij Tessenderlo. Het bedrijf werkte sindsdien goed mee aan het Europese onderzoek, wordt gezegd. Tessenderlo gaf de voorbije jaren vaak documenten en informatie aan de Europese Commissie, maar kreeg zelf bijzonder weinig inzage in het verloop van het onderzoek.

Vijf van de zes deelnemers aan het veevoederkartel sloten een deal met de Europese Commissie. Zo ook Tessenderlo. Die deal houdt in dat het chemiebedrijf erkent deel te hebben genomen aan het veevoederkartel. In ruil voor die officiële schuldbekentenis wordt de boete met 10 procent verminderd.

De andere deelnemers aan het kartel zijn het Noorse Yara International, het Finse Kemira Oy, het Amerikaanse FMC, het Spaanse Ercros en de Franse Groupe Roullier Timab. Yara nam in 2004 de betrokken afdeling van Kemira over. Enkel Roullier Timab ging niet over tot een schuldbekentenis.

Be.L.

Tessenderlo, die de boete dinsdag zelf bekendgemaakt heeft, verklaart in een persbericht dat het bedrijf zijn volledige medewerking verleend heeft aan "het onderzoek naar de betrokkenheid van Tessenderlo Group bij kartelafspraken in de sector van veevoederfosfarten". De boete van 83,75 miljoen euro zal worden gespreid over een periode van drie jaar. Dat de boete niet als een verrassing komt, blijkt uit het feit dat het bedrijf er al een provisie van 97 miljoen euro voor heeft aangelegd.Tessenderlo Group is een van de zes bedrijven die jarenlang prijs- en marktafspraken maakten voor fosfaten bestemd voor veevoeder. Fosfaten worden toegevoegd aan dierenvoer om de groei en de vruchtbaarheid van de dieren te bevorderen. Tessenderlo is de derde grootste producent van fosfaten voor dierenvoer ter wereld. De Europese Commissie viel in februari 2004 binnen bij Tessenderlo. Het bedrijf werkte sindsdien goed mee aan het Europese onderzoek, wordt gezegd. Tessenderlo gaf de voorbije jaren vaak documenten en informatie aan de Europese Commissie, maar kreeg zelf bijzonder weinig inzage in het verloop van het onderzoek. Vijf van de zes deelnemers aan het veevoederkartel sloten een deal met de Europese Commissie. Zo ook Tessenderlo. Die deal houdt in dat het chemiebedrijf erkent deel te hebben genomen aan het veevoederkartel. In ruil voor die officiële schuldbekentenis wordt de boete met 10 procent verminderd. De andere deelnemers aan het kartel zijn het Noorse Yara International, het Finse Kemira Oy, het Amerikaanse FMC, het Spaanse Ercros en de Franse Groupe Roullier Timab. Yara nam in 2004 de betrokken afdeling van Kemira over. Enkel Roullier Timab ging niet over tot een schuldbekentenis. Be.L.