Formeel doen de advocaten dat uiteraard autonoom, maar het hoeft geen betoog dat zonder de actieve medewerking en goedkeuring van E&Y deze operatie nooit gebeurd zou zijn.

De HVG-advocaten werden in januari discreet ingeschreven aan de Brusselse balie. "Dit is een start", voorspelt de Nederbelg Dick Weiffenbach, die het kantoor leidt. "Enkel de balie van Brussel gaf zijn fiat voor de multidisciplinaire kostengroepering. Als de balies van de andere arrondissementen dat ook doen, zullen we regionale kantoren openen. Antwerpen is een prioriteit, maar heb begrepen dat een en ander nog wat gevoelig ligt."

Dat is een understatement. Begin deze eeuw maakten de advoccountans vooral in Vlaanderen furore: Lontings & Partners (KPMG), Peeters Advocaten (Ernst & Young), Bogaert & Vandemeulebroeke (PricewaterhouseCoopers), Laga (Deloitte) en Caesteckers & Partners (Anderson). Enron was voor de Orde van Vlaamse Balies de aanleiding om de multidisciplinaire praktijken (MDP) te verbieden. Cassatie vernietigde het reglement, maar ondertussen waren de meeste MDP's (met uitzondering van Laga) van de kaart verdwenen.

Philippe De Jaegere (De Jaegere, Desmet & Vandenbogaerde) van de Orde van Vlaamse Balies: "Er zijn voor- en tegenstanders van MDP. We trachten binnen de Orde een nieuwe regeling uit te werken. In afwachting daarvan voert Brussel een eigen beleid. De hoofdstad wordt zo de uitvalsbasis voor MDP-kantoren. Tot spijt van wie het benijdt."

HVG België telt vandaag 15 advocaten, meestal ex-medewerkers van E&Y. HVG wil op drie jaar het in België uitgroeien tot full service-kantoor van 45 advocaten en een omzet van plusminus 10 miljoen. "We streven naar het niveau van de topkantoren", aldus de Belgische HVG-confrater Lieven Bultinck. "Zonder te vervallen in de hoge erelonen, waarmee die zichzelf vandaag uit de markt prijzen."
Ook HVG Nederland zegt uitdrukkelijk het kwaliteitsniveau van kantoren als Clifford Chance, Linklaters, Allen & Overy en Linklaters. Weiffenbach: "Meer nog: Als advocatenkantoor plus doen we het zelfs beter bij het aanleveren van juridische oplossingen. We leggen de lat hoog."

Enkele dagen geleden stapte het team van HVG in Eindhoven uit de alliantie met Ernst & Young. Een en ander had te maken met het feit dat Eindhoven (met 60 advocaten het grootste kantoor) naar eigen zeggen klanten dreigt te verliezen omdat E&Y plots strengere regels hanteert voor klanten die onder toezicht staan van de Amerikaanse beursautoriteit SEC. Philippe Ernst, HVG België: "Het is spijtig, maar het heeft geen gevolgen voor ons. Wij starten als Belgisch advocatenkantoor van nul, dus als er al strengere regels zouden zijn, kunnen we daardoor ook geen klanten verliezen."

H.B.

Formeel doen de advocaten dat uiteraard autonoom, maar het hoeft geen betoog dat zonder de actieve medewerking en goedkeuring van E&Y deze operatie nooit gebeurd zou zijn. De HVG-advocaten werden in januari discreet ingeschreven aan de Brusselse balie. "Dit is een start", voorspelt de Nederbelg Dick Weiffenbach, die het kantoor leidt. "Enkel de balie van Brussel gaf zijn fiat voor de multidisciplinaire kostengroepering. Als de balies van de andere arrondissementen dat ook doen, zullen we regionale kantoren openen. Antwerpen is een prioriteit, maar heb begrepen dat een en ander nog wat gevoelig ligt." Dat is een understatement. Begin deze eeuw maakten de advoccountans vooral in Vlaanderen furore: Lontings & Partners (KPMG), Peeters Advocaten (Ernst & Young), Bogaert & Vandemeulebroeke (PricewaterhouseCoopers), Laga (Deloitte) en Caesteckers & Partners (Anderson). Enron was voor de Orde van Vlaamse Balies de aanleiding om de multidisciplinaire praktijken (MDP) te verbieden. Cassatie vernietigde het reglement, maar ondertussen waren de meeste MDP's (met uitzondering van Laga) van de kaart verdwenen. Philippe De Jaegere (De Jaegere, Desmet & Vandenbogaerde) van de Orde van Vlaamse Balies: "Er zijn voor- en tegenstanders van MDP. We trachten binnen de Orde een nieuwe regeling uit te werken. In afwachting daarvan voert Brussel een eigen beleid. De hoofdstad wordt zo de uitvalsbasis voor MDP-kantoren. Tot spijt van wie het benijdt." HVG België telt vandaag 15 advocaten, meestal ex-medewerkers van E&Y. HVG wil op drie jaar het in België uitgroeien tot full service-kantoor van 45 advocaten en een omzet van plusminus 10 miljoen. "We streven naar het niveau van de topkantoren", aldus de Belgische HVG-confrater Lieven Bultinck. "Zonder te vervallen in de hoge erelonen, waarmee die zichzelf vandaag uit de markt prijzen." Ook HVG Nederland zegt uitdrukkelijk het kwaliteitsniveau van kantoren als Clifford Chance, Linklaters, Allen & Overy en Linklaters. Weiffenbach: "Meer nog: Als advocatenkantoor plus doen we het zelfs beter bij het aanleveren van juridische oplossingen. We leggen de lat hoog." Enkele dagen geleden stapte het team van HVG in Eindhoven uit de alliantie met Ernst & Young. Een en ander had te maken met het feit dat Eindhoven (met 60 advocaten het grootste kantoor) naar eigen zeggen klanten dreigt te verliezen omdat E&Y plots strengere regels hanteert voor klanten die onder toezicht staan van de Amerikaanse beursautoriteit SEC. Philippe Ernst, HVG België: "Het is spijtig, maar het heeft geen gevolgen voor ons. Wij starten als Belgisch advocatenkantoor van nul, dus als er al strengere regels zouden zijn, kunnen we daardoor ook geen klanten verliezen." H.B.