De Ardense onderneming levert gedurende vijf jaar ongeveer 80 procent van zijn jaarproductie aan houtpellets aan de energiereus. De deal heeft een waarde van 75 miljoen euro.

Sinds februari is de leiding van Erda in handen van Filip Hamerlinck, een interim-manager met ervaring bij TI Automotive, P41, Bayer, Air Liquide, Perfect Selection en een half jaar bij het onlangs in opspraak geraakte Waegener. Die bevestigt de overeenkomst. In het vorige, 18 maanden durende boekjaar, werden 129.000 ton pellets geproduceerd. "Momenteel is het contract goed voor zowat onze volledige jaarproductie, maar we willen die opdrijven tot 100.000 à 110.000 ton."

Erda heeft drie inkomstenbronnen. Groenestroomcertificaten en de verkoop - ook aan Electrabel - van 5 megawatt elektriciteit zijn beiden goed voor ongeveer 25 procent van de omzet. De pellets die worden geproduceerd met de warmte die vrijkomt bij het productieproces, zorgen voor de rest.

Volgens de balansen zoals die neergelegd zijn bij de Nationale Bank, boekte het bedrijf in het vorige boekjaar (1 juli 2008-31 december 2009) een operationele winst van 220.000 euro, op een omzet van 30,8 miljoen euro. Door de zware afschrijvingen was er netto 845.000 euro verlies, al was dat al fors beter dan in 2007. Toen werd 3,2 miljoen verlies geboekt en moest een bijzondere algemene vergadering over het voortbestaan van het bedrijf beslissen.

Erda is in handen van enkele Vlaamse ondernemersfamilies. De belangrijkste aandeelhouder is Colruyt, dat Piet en Anna Colruyt levert als bestuurder. Ook Christian Dumolin, Jan De Clerck en Eric Swenden zijn vertegenwoordigd. Bij het bedrijf werken 42 mensen.

L.H.

De Ardense onderneming levert gedurende vijf jaar ongeveer 80 procent van zijn jaarproductie aan houtpellets aan de energiereus. De deal heeft een waarde van 75 miljoen euro. Sinds februari is de leiding van Erda in handen van Filip Hamerlinck, een interim-manager met ervaring bij TI Automotive, P41, Bayer, Air Liquide, Perfect Selection en een half jaar bij het onlangs in opspraak geraakte Waegener. Die bevestigt de overeenkomst. In het vorige, 18 maanden durende boekjaar, werden 129.000 ton pellets geproduceerd. "Momenteel is het contract goed voor zowat onze volledige jaarproductie, maar we willen die opdrijven tot 100.000 à 110.000 ton." Erda heeft drie inkomstenbronnen. Groenestroomcertificaten en de verkoop - ook aan Electrabel - van 5 megawatt elektriciteit zijn beiden goed voor ongeveer 25 procent van de omzet. De pellets die worden geproduceerd met de warmte die vrijkomt bij het productieproces, zorgen voor de rest. Volgens de balansen zoals die neergelegd zijn bij de Nationale Bank, boekte het bedrijf in het vorige boekjaar (1 juli 2008-31 december 2009) een operationele winst van 220.000 euro, op een omzet van 30,8 miljoen euro. Door de zware afschrijvingen was er netto 845.000 euro verlies, al was dat al fors beter dan in 2007. Toen werd 3,2 miljoen verlies geboekt en moest een bijzondere algemene vergadering over het voortbestaan van het bedrijf beslissen. Erda is in handen van enkele Vlaamse ondernemersfamilies. De belangrijkste aandeelhouder is Colruyt, dat Piet en Anna Colruyt levert als bestuurder. Ook Christian Dumolin, Jan De Clerck en Eric Swenden zijn vertegenwoordigd. Bij het bedrijf werken 42 mensen. L.H.