Eind 2015 gingen Doel 3, Tihange 2 en Doel 1 weer open en dit heeft de winstgevendheid van het Franse energiebedrijf een boost gegeven, zo blijkt uit de jaarresultaten van de moeder van Engie Electrabel.

De recurrente nettowinst, deel van de groep, kwam vorig jaar uit op 2,5 miljard euro. Dat was een daling met 4,3 procent tegenover 2015 maar wel beter dan de 2,43 miljoen euro die analisten hadden verwacht. De heropstart van een deel van het Belgische nucleaire park en de besparingsoperatie "Lean 2018" droegen positief bij, terwijl de lagere grondstofprijzen de inkomsten uit de gasverkoop drukten. In de Benelux steeg de ebitda met bijna 70 procent tot 755 miljoen euro.

Belgische activa verkopen

Maar er waren vorig jaar ook weer problemen met de Belgische kerncentrales. Kernreactor Tihange 1 werd begin september stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site een gebouw beschadigd raakte. De heropstart van Tihange 1 werd uitgesteld tot eind deze maand, nadat het FANC (Agentschap voor de nucleaire controle) nieuwe tests heeft bevolen. Het stilliggen van die reactor kost Engie 15 miljoen euro per maand, verklaarde de financieel directeur donderdag. Hij heeft vertrouwen dat de heropstart "snel" kan plaatsvinden.

Engie blijft bekijken of ze een deel van haar Belgische activa kan verkopen, geeft CEO Isabelle Kocher nog mee. De raad van bestuur stelt een dividend van 1 euro per aandeel voor, evenveel als vorig jaar.

Eind 2015 gingen Doel 3, Tihange 2 en Doel 1 weer open en dit heeft de winstgevendheid van het Franse energiebedrijf een boost gegeven, zo blijkt uit de jaarresultaten van de moeder van Engie Electrabel. De recurrente nettowinst, deel van de groep, kwam vorig jaar uit op 2,5 miljard euro. Dat was een daling met 4,3 procent tegenover 2015 maar wel beter dan de 2,43 miljoen euro die analisten hadden verwacht. De heropstart van een deel van het Belgische nucleaire park en de besparingsoperatie "Lean 2018" droegen positief bij, terwijl de lagere grondstofprijzen de inkomsten uit de gasverkoop drukten. In de Benelux steeg de ebitda met bijna 70 procent tot 755 miljoen euro. Maar er waren vorig jaar ook weer problemen met de Belgische kerncentrales. Kernreactor Tihange 1 werd begin september stilgelegd nadat tijdens bouwkundige werken aan het niet-nucleaire gedeelte van de site een gebouw beschadigd raakte. De heropstart van Tihange 1 werd uitgesteld tot eind deze maand, nadat het FANC (Agentschap voor de nucleaire controle) nieuwe tests heeft bevolen. Het stilliggen van die reactor kost Engie 15 miljoen euro per maand, verklaarde de financieel directeur donderdag. Hij heeft vertrouwen dat de heropstart "snel" kan plaatsvinden.Engie blijft bekijken of ze een deel van haar Belgische activa kan verkopen, geeft CEO Isabelle Kocher nog mee. De raad van bestuur stelt een dividend van 1 euro per aandeel voor, evenveel als vorig jaar.