Een uitstel van de kernuitstap zou de resterende kerncentrales 850 miljoen euro per jaar opleveren. Zo staat het in de jongste studie van het Federaal Planbureau. Maar volgens exploitant Engie is er verwarring gezaaid en zijn producentensurplus en nucleaire winst door elkaar gehaald.

Om het 'producentensurplus' van 850 miljoen euro te berekenen, zijn alleen de brandstof­kosten en andere variabele kosten meegerekend om de centrale te laten draaien, niet de vaste kosten als personeel, onderhoudskosten en heffingen. Ook de investeringen die Engie moet doen om de ­levensduur van de kerncentrales te verlengen, zijn niet in aanmerking genomen.

Als ook met die kosten rekening wordt gehouden en de andere uitgangspunten onveranderd blijven, rest er nog een nucleaire winst van ongeveer 200 miljoen euro, besluit het bedrijf uit de studies. Afhankelijk van de elektriciteitsprijs, en rekening houdend met de nucleaire belasting die de overheid vraagt in ruil voor een verlenging, kan de winst nog verder zakken, klinkt het.

Een uitstel van de kernuitstap zou de resterende kerncentrales 850 miljoen euro per jaar opleveren. Zo staat het in de jongste studie van het Federaal Planbureau. Maar volgens exploitant Engie is er verwarring gezaaid en zijn producentensurplus en nucleaire winst door elkaar gehaald. Om het 'producentensurplus' van 850 miljoen euro te berekenen, zijn alleen de brandstof­kosten en andere variabele kosten meegerekend om de centrale te laten draaien, niet de vaste kosten als personeel, onderhoudskosten en heffingen. Ook de investeringen die Engie moet doen om de ­levensduur van de kerncentrales te verlengen, zijn niet in aanmerking genomen. Als ook met die kosten rekening wordt gehouden en de andere uitgangspunten onveranderd blijven, rest er nog een nucleaire winst van ongeveer 200 miljoen euro, besluit het bedrijf uit de studies. Afhankelijk van de elektriciteitsprijs, en rekening houdend met de nucleaire belasting die de overheid vraagt in ruil voor een verlenging, kan de winst nog verder zakken, klinkt het.