Aan de lijdensweg van het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds is dinsdag een eind gekomen, met de homologatie van het reddingsplan door de Oostendse rechtbank van koophandel.

De Luikse intercommunale Tecteo neemt bijna alle windenergieactiviteiten van het bedrijf over voor een symbolische euro, plus ruim 100 miljoen euro schulden en ongeveer 30 medewerkers. De overgenomen winddivisie heet voortaan Elicio, maar blijft wel vanuit Oostende opereren.

Daarnaast is er een restdivisie, bestaande uit een paar biomassacentrales, de biodieselfabriek GreenFuel in het Nederlandse Sluiskil, en enkele windprojecten in Afrika en Oost-Europa. Dit mini-Electrawinds is tien man sterk, torst 3,3 miljoen euro schulden, en blijft beursgenoteerd in Duitsland. Via een Luxemburgse holding blijft het onder de controle van Winpar, de vennootschap van oprichter Luc Desender en zijn financiers.

Om de operatie mogelijk te maken, sloot Tecteo akkoorden met de schuldeisers. Die gingen vorige week akkoord met de voorwaarden. Gimv en co kregen onmiddellijk 29 procent van de uitstaande achtergestelde schuld. De meeste gewone schuldeisers krijgen 38 procent van het uitstaande bedrag.
De coöperatie Groenkracht recupereert ruim 86 procent van de 18,3 miljoen euro die haar 4000 coöperanten aan Electrawinds hadden geleend. (L.H.)

Aan de lijdensweg van het noodlijdende groenestroombedrijf Electrawinds is dinsdag een eind gekomen, met de homologatie van het reddingsplan door de Oostendse rechtbank van koophandel.De Luikse intercommunale Tecteo neemt bijna alle windenergieactiviteiten van het bedrijf over voor een symbolische euro, plus ruim 100 miljoen euro schulden en ongeveer 30 medewerkers. De overgenomen winddivisie heet voortaan Elicio, maar blijft wel vanuit Oostende opereren. Daarnaast is er een restdivisie, bestaande uit een paar biomassacentrales, de biodieselfabriek GreenFuel in het Nederlandse Sluiskil, en enkele windprojecten in Afrika en Oost-Europa. Dit mini-Electrawinds is tien man sterk, torst 3,3 miljoen euro schulden, en blijft beursgenoteerd in Duitsland. Via een Luxemburgse holding blijft het onder de controle van Winpar, de vennootschap van oprichter Luc Desender en zijn financiers. Om de operatie mogelijk te maken, sloot Tecteo akkoorden met de schuldeisers. Die gingen vorige week akkoord met de voorwaarden. Gimv en co kregen onmiddellijk 29 procent van de uitstaande achtergestelde schuld. De meeste gewone schuldeisers krijgen 38 procent van het uitstaande bedrag. De coöperatie Groenkracht recupereert ruim 86 procent van de 18,3 miljoen euro die haar 4000 coöperanten aan Electrawinds hadden geleend. (L.H.)