Elia richt zich voor zijn verzoek niet enkel naar de grote industrie, maar ook naar kmo's en gezinnen. Dat zegt de nieuwe Elia-voorzitster, Miriam Maes, vrijdag in De Tijd en L'Echo en aan de VRT-nieuwsredactie.

Door de sluiting van een aantal elektriciteitscentrales is België minder goed in staat om grote pieken in het verbruik, zoals op koude winterse ochtenden, op te vangen met eigen productie.

Maes pleit daarom voor het aanleggen van stroomverbindingen met het buitenland en het verminderen van de vraag op piekmomenten. "Dat is veel goedkoper dan nieuwe centrales bouwen", zegt ze.

De hoogspanningsnetbeheerder kan nu al een beperkte groep bedrijven tijdelijk afsluiten, tegen een vergoeding. Dat zou in de toekomst ook met gezinnen kunnen gebeuren. Zij zouden zich kunnen aanmelden om bepaalde apparaten tijdelijk en automatisch te laten uitschakelen op kritieke momenten. (Belga/BO)

Elia richt zich voor zijn verzoek niet enkel naar de grote industrie, maar ook naar kmo's en gezinnen. Dat zegt de nieuwe Elia-voorzitster, Miriam Maes, vrijdag in De Tijd en L'Echo en aan de VRT-nieuwsredactie. Door de sluiting van een aantal elektriciteitscentrales is België minder goed in staat om grote pieken in het verbruik, zoals op koude winterse ochtenden, op te vangen met eigen productie. Maes pleit daarom voor het aanleggen van stroomverbindingen met het buitenland en het verminderen van de vraag op piekmomenten. "Dat is veel goedkoper dan nieuwe centrales bouwen", zegt ze. De hoogspanningsnetbeheerder kan nu al een beperkte groep bedrijven tijdelijk afsluiten, tegen een vergoeding. Dat zou in de toekomst ook met gezinnen kunnen gebeuren. Zij zouden zich kunnen aanmelden om bepaalde apparaten tijdelijk en automatisch te laten uitschakelen op kritieke momenten. (Belga/BO)