De Belgische stroombeurs Belpex werd in 2006 opgericht. Op Belpex kunnen energiebedrijven, grote verbruikers en traders blokken elektriciteit verhandelen die de dag nadien worden geproduceerd en geleverd.

Belpex is gekoppeld aan een gelijkaardige Franse (Powernext) en Nederlandse (APX) energiebeurs. Dat garandeert een betere liquiditeit en drijft de groothandelsprijzen in de drie landen dichter naar elkaar.

Nu draagt Elia dus zijn meerderheidsbelang van 60 procent in de beurs over aan APX-Endex, die al eigenaar zijn van de Nederlandse tegenhanger van Belpex. Elia wordt in ruil met 20 procent grootaandeelhouder van het Brits-Nederlandse APX-Endex. Het Belgische bedrijf heeft ook een optie om zijn positie uit te breiden tot 25 procent. Elia krijgt dan ook een zitje in de raad van bestuur.

Ook het Nederlandse TenneT, dat 10 procent heeft in Belpex, schuift zijn belang door naar APX-Endex. TenneT was al de grootste aandeelhouder van de Brits-Nederlandse groep, en zal na de transactie 56,1 procent van APX in handen hebben.

"Met de oprichting van Belpex in 2006 en de start van de trilaterale marktkoppeling had Elia al een belangrijke stap gezet naar marktintegratie in Centraal-West Europa", zegt Elia-topman Daniel Dobbeni.

"Ondertussen is de context verder geëvolueerd en wordt een integratie van elektriciteitsbeurzen en netten op breder vlak gevraagd door de markt."

De Belgische stroombeurs Belpex werd in 2006 opgericht. Op Belpex kunnen energiebedrijven, grote verbruikers en traders blokken elektriciteit verhandelen die de dag nadien worden geproduceerd en geleverd. Belpex is gekoppeld aan een gelijkaardige Franse (Powernext) en Nederlandse (APX) energiebeurs. Dat garandeert een betere liquiditeit en drijft de groothandelsprijzen in de drie landen dichter naar elkaar. Nu draagt Elia dus zijn meerderheidsbelang van 60 procent in de beurs over aan APX-Endex, die al eigenaar zijn van de Nederlandse tegenhanger van Belpex. Elia wordt in ruil met 20 procent grootaandeelhouder van het Brits-Nederlandse APX-Endex. Het Belgische bedrijf heeft ook een optie om zijn positie uit te breiden tot 25 procent. Elia krijgt dan ook een zitje in de raad van bestuur. Ook het Nederlandse TenneT, dat 10 procent heeft in Belpex, schuift zijn belang door naar APX-Endex. TenneT was al de grootste aandeelhouder van de Brits-Nederlandse groep, en zal na de transactie 56,1 procent van APX in handen hebben. "Met de oprichting van Belpex in 2006 en de start van de trilaterale marktkoppeling had Elia al een belangrijke stap gezet naar marktintegratie in Centraal-West Europa", zegt Elia-topman Daniel Dobbeni. "Ondertussen is de context verder geëvolueerd en wordt een integratie van elektriciteitsbeurzen en netten op breder vlak gevraagd door de markt."