De netwerkbeheerder Elia waarschuwt dat in het noorden van West-Vlaanderen ernstige problemen met de energiebevoorrading kunnen ontstaan als geen werk wordt gemaakt van een uitbreiding van het netwerk.

Het netwerk in de kustregio, hinterland en Westhoek zit aan het maximum van zijn capaciteit, zegt Ilse Tant, kaderlid van Elia. Als de vraag naar energie er fors zou toenemen, kan daar niet aan worden voldaan.

Elia heeft uitgebreide plannen om tegemoet te komen aan dat euvel, maar nogal wat gemeentebesturen maken bezwaar tegen dat Stevin-plan. Dat voorziet in de inplanting van nieuwe hoogspanningslijnen tussen Zomergem en de kust (Zeebrugge), een traject van 45 kilometer.

De stad Brugge en de provincie West-Vlaanderen wendden zich onlangs tot de Raad van State om zich te verzetten tegen de uitbreiding van het distributienetwerk. "En dat terwijl we altijd en overal opteren voor de meest efficiënte en meest ecologische oplossing", zegt Ilse Tant. Zij probeert bij Elia de overlegrondes met de lokale besturen en met het brede publiek in goede banen te leiden.

Elia waarschuwt voor een doemscenario als het zijn plannen niet vanaf begin 2014 kan uitvoeren. Ook de offshore-industrie, die voor de kust grote energieparken bouwt, en Voka maken zich grote zorgen. Elia noemt het, gezien het tekort aan bijkomend netwerk, geen toeval dat het noorden van West-Vlaanderen er momenteel niet in slaagt nieuwe bedrijven of investeringen aan te trekken. (K.C.)

De netwerkbeheerder Elia waarschuwt dat in het noorden van West-Vlaanderen ernstige problemen met de energiebevoorrading kunnen ontstaan als geen werk wordt gemaakt van een uitbreiding van het netwerk.Het netwerk in de kustregio, hinterland en Westhoek zit aan het maximum van zijn capaciteit, zegt Ilse Tant, kaderlid van Elia. Als de vraag naar energie er fors zou toenemen, kan daar niet aan worden voldaan.Elia heeft uitgebreide plannen om tegemoet te komen aan dat euvel, maar nogal wat gemeentebesturen maken bezwaar tegen dat Stevin-plan. Dat voorziet in de inplanting van nieuwe hoogspanningslijnen tussen Zomergem en de kust (Zeebrugge), een traject van 45 kilometer. De stad Brugge en de provincie West-Vlaanderen wendden zich onlangs tot de Raad van State om zich te verzetten tegen de uitbreiding van het distributienetwerk. "En dat terwijl we altijd en overal opteren voor de meest efficiënte en meest ecologische oplossing", zegt Ilse Tant. Zij probeert bij Elia de overlegrondes met de lokale besturen en met het brede publiek in goede banen te leiden. Elia waarschuwt voor een doemscenario als het zijn plannen niet vanaf begin 2014 kan uitvoeren. Ook de offshore-industrie, die voor de kust grote energieparken bouwt, en Voka maken zich grote zorgen. Elia noemt het, gezien het tekort aan bijkomend netwerk, geen toeval dat het noorden van West-Vlaanderen er momenteel niet in slaagt nieuwe bedrijven of investeringen aan te trekken. (K.C.)