Electrawinds stapt in joint venture met Franse megagroep CDC

Het Vlaamse groene energiebedrijf Electrawinds en de Franse financiële groep Caisse des Dépots et des Consignations (kortweg CDC) hebben een joint venture gesloten om samen actief te zijn in de sector van de biomassa. Dat heeft Paul Desender vandaag bekend gemaakt.

Paul Desender stichtte Electrawinds in 1998 samen met zijn broer Pol. Het bedrijf met hoofdkwartier in Oostende staat bekend als Vlaanderens grootste private speler voor hernieuwbare energie (wind, zon, biomassa).

De joint venture met CDC slaat voorlopig enkel op de sector biomassa in de Franse markt. CDC is een naam als een klok in Frankrijk, stelt 71.000 mensen tewerk en is gespecialiseerd in het helpen financieren van bedrijven, vooral dan groeibedrijven.

Paul Desender sluit niet uit dat er in de toekomst en met dezelfde Franse partner ook een samenwerking komt op het vlak van bijvoorbeeld windenergie.

Electrawinds kan op vandaag bogen op een totale geïnstalleerde capaciteit groene energie van 137 Megawatt, netjes verdeeld over windenergie (85,7 MW), biomassa (50 MW) en zon (2 MW). De buitenlandse expansie van Electrawinds gaat steeds sneller, en vooral Frankrijk zorgt voor een aanzienlijk deel van de koek.

Kantoor in Parijs

Terwijl België momenteel nog goed is voor 67 procent van het geconsolideerd en geïnstalleerd vermogen, neemt Frankrijk met 26 procent nu al een prominente tweede plaats in (goed voor 56,5 MW). Volgens Paul Desender zal die 56,6 MW tegen eind 2010 al 71,5 MW bedragen. Logischerwijs heeft Electrawinds dan ook een eigen kantoor geopend in Parijs.

Gezien de snelle groei op alle niveaus (de eerste zes maanden was Electrawinds goed voor 41,5 miljoen euro sales tegen 30,3 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2009, ofte een vooruitgang met 37 procent), bereidt het Oostendse bedrijf ook een nieuwe kapitaalsverhoging voor, waarbij alle pistes worden opengelaten, met uitzondering van een beursgang.

Qua EBITDA maakte Electrawinds in de eerste zes maanden ook een megasprong naar 15 miljoen euro ofte 208 procent meer dan de vergelijkbare periode in 2009. Het netto resultaat kleurde rood (-3,6 miljoen euro) maar dat schrijft Paul Desender toe aan een conservatieve afschrijvingspolitiek en aan rentelasten. “Maar onze operationele cashpositie is met 14,4 miljoen euro zo goed als maar zijn kan,” besluit Desender. (KC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content