De krant De Morgen meldt de berekeningen maandag op basis van de gepubliceerde jaarrekeningen van het energiebedrijf. Dat Electrabel een laag belastingtarief geniet, is al eerder gebleken. In 2008 kreeg Electrabel nog 94 miljoen terugbetaald van de Belgische staat. In 2009 bedroeg de belastingvoet amper 0,04 procent, met een heffing van een half miljoen euro op een winst van ruim anderhalf miljard euro. Het vaste tarief van de vennootschapsbelasting bedraagt in ons land 33,99 procent.

"Het is al langer duidelijk dat Electrabel op perfect legale wijze aan fiscale optimalisatie doet door onder mee dure leningen aan te gaan bij het moederbedrijf waarvan het de intresten fiscaal kan aftrekken", zegt Groen!-Kamerlid Kristof Calvo in De Morgen. Calvo wil de betaalde belasting in kaart brengen bij het bepalen van de hoogte van de nucleaire taks.

De krant De Morgen meldt de berekeningen maandag op basis van de gepubliceerde jaarrekeningen van het energiebedrijf. Dat Electrabel een laag belastingtarief geniet, is al eerder gebleken. In 2008 kreeg Electrabel nog 94 miljoen terugbetaald van de Belgische staat. In 2009 bedroeg de belastingvoet amper 0,04 procent, met een heffing van een half miljoen euro op een winst van ruim anderhalf miljard euro. Het vaste tarief van de vennootschapsbelasting bedraagt in ons land 33,99 procent. "Het is al langer duidelijk dat Electrabel op perfect legale wijze aan fiscale optimalisatie doet door onder mee dure leningen aan te gaan bij het moederbedrijf waarvan het de intresten fiscaal kan aftrekken", zegt Groen!-Kamerlid Kristof Calvo in De Morgen. Calvo wil de betaalde belasting in kaart brengen bij het bepalen van de hoogte van de nucleaire taks.