Dat schrijven De Tijd en L'Echo.

Zowel Electrabel (GDF Suez/Engie) als EDF Luminus en EDF Belgium, de twee Belgische dochters van de Franse kernenergiereus EDF, zijn eind juni naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen de nucleaire taks.

Ze betwisten de nucleaire bijdrage van 2014, die werd vastgelegd op 470 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan (407 miljoen euro) werd betaald door Electrabel, de uitbater en meerderheidsaandeelhouder van de kerncentrales van Doel en Tihange.

De belasting op winst uit kerncentrales vormt al jaren de inzet van een juridisch steekspel. Telkens de regering de jaarlijkse nucleaire taks oplegt, betalen de energiebedrijven het verschuldigde bedrag, maar ze vallen de taks ook consequent aan, omdat die te hoog zou liggen.

(Belga/RR)

Dat schrijven De Tijd en L'Echo.Zowel Electrabel (GDF Suez/Engie) als EDF Luminus en EDF Belgium, de twee Belgische dochters van de Franse kernenergiereus EDF, zijn eind juni naar het Grondwettelijk Hof gestapt tegen de nucleaire taks. Ze betwisten de nucleaire bijdrage van 2014, die werd vastgelegd op 470 miljoen euro. Het overgrote deel daarvan (407 miljoen euro) werd betaald door Electrabel, de uitbater en meerderheidsaandeelhouder van de kerncentrales van Doel en Tihange. De belasting op winst uit kerncentrales vormt al jaren de inzet van een juridisch steekspel. Telkens de regering de jaarlijkse nucleaire taks oplegt, betalen de energiebedrijven het verschuldigde bedrag, maar ze vallen de taks ook consequent aan, omdat die te hoog zou liggen.(Belga/RR)