In een reactie laat Electrabel weten dat de centrales economisch niet meer rendabel waren. De energiereus wijst onder meer naar de overheid: "De centrales zijn niet meer rendabel omwille van een reeks overheidsbeslissingen en andere externe factoren, waaronder de injectietarieven, de federale kolentaks en de halvering van de groenestroomcertificaten in Vlaanderen." Ook beslissingen om de CO2-rechten spelen mee.

Het energiebedrijf voegt eraan toe dat het voornemen om Ruien te sluiten begin 2011 al werd gemeld aan de bevoegde instanties. In de Oost-Vlaamse centrale zijn momenteel nog een kolen- en een biomassa-eenheid actief, aldus een woordvoerster van Electrabel.

'Eerst waarschuwen voor stroompannes en dan twee centrales sluiten?'

Bij de vakbonden wordt verbijsterd gereageerd. Daar spreekt men van chantage en stelt men zich vragen bij het feit dat Electrabel onlangs waarschuwde voor stroompannes, maar nu wel twee centrales sluit.

Volgens de christelijke vakbond zijn er bij de sluiting 132 banen betrokken, maar de directie van Electrabel belooft zo veel mogelijk werknemers intern te heroriënteren.

Les Awirs

In de centrale Les Awirs wil Electrabel om gelijkaardige redenen een eenheid sluiten. "Het gaat om een oudere centrale die vooral een rol van reservecapaciteit had, maar die rol wordt steeds meer overgenomen door recentere centrales", aldus de woordvoerster. In de Luikse centrale blijft nog een biomassa-eenheid actief.

Het sociaal overleg over de toekomst van de betrokken werknemers start meteen. De vakbond ACV meldt in een persbericht dat "het verlies van tewerkstelling in een dergelijk bedrijf niet aanvaardbaar is". (Belga/BO/SD)

In een reactie laat Electrabel weten dat de centrales economisch niet meer rendabel waren. De energiereus wijst onder meer naar de overheid: "De centrales zijn niet meer rendabel omwille van een reeks overheidsbeslissingen en andere externe factoren, waaronder de injectietarieven, de federale kolentaks en de halvering van de groenestroomcertificaten in Vlaanderen." Ook beslissingen om de CO2-rechten spelen mee.Het energiebedrijf voegt eraan toe dat het voornemen om Ruien te sluiten begin 2011 al werd gemeld aan de bevoegde instanties. In de Oost-Vlaamse centrale zijn momenteel nog een kolen- en een biomassa-eenheid actief, aldus een woordvoerster van Electrabel. 'Eerst waarschuwen voor stroompannes en dan twee centrales sluiten?'Bij de vakbonden wordt verbijsterd gereageerd. Daar spreekt men van chantage en stelt men zich vragen bij het feit dat Electrabel onlangs waarschuwde voor stroompannes, maar nu wel twee centrales sluit.Volgens de christelijke vakbond zijn er bij de sluiting 132 banen betrokken, maar de directie van Electrabel belooft zo veel mogelijk werknemers intern te heroriënteren. Les AwirsIn de centrale Les Awirs wil Electrabel om gelijkaardige redenen een eenheid sluiten. "Het gaat om een oudere centrale die vooral een rol van reservecapaciteit had, maar die rol wordt steeds meer overgenomen door recentere centrales", aldus de woordvoerster. In de Luikse centrale blijft nog een biomassa-eenheid actief. Het sociaal overleg over de toekomst van de betrokken werknemers start meteen. De vakbond ACV meldt in een persbericht dat "het verlies van tewerkstelling in een dergelijk bedrijf niet aanvaardbaar is". (Belga/BO/SD)