Electrabel heeft in 2012 een nettoverlies van 105,7 miljoen euro geboekt. Het gaat om het eerste verlies in de geschiedenis van het elektriciteitsbedrijf. Dat meldt De Tijd die zich baseert op de jaarrekening die het bedrijf heeft neergelegd bij de Nationale Bank.

In 2011 klokte Electrabel nog af op een winst van 1,2 miljard euro. Dat er vorig jaar verlies werd opgetekend, heeft onder meer te maken met de uitstroom van klanten, de nucleaire taks en het stilleggen van twee kernreactoren.

De onbeschikbaarheid van Tihange 2 en Doel 3 betekende een verlies van zowat 50 miljoen euro per maand.

Uitstroom van klanten

Het marktaandeel van Electrabel viel in 2012 fors terug. Er vloeiden netto 378.070 elektriciteitsklanten en 267.680 aardgasklanten weg.

"De onderneming bevond zich in een ongunstige commerciële positie omdat ze voor haar aardgasaankopen gebonden was aan langetermijncontracten die ze eerder op verzoek van de Belgische overheid had afgesloten, terwijl haar concurrenten op de groothandelsmarkt goedkoper aardgas konden inkopen", legt het bedrijf uit in de jaarrekening.

Politiek

Daarnaast wijst Electrabel op het toegenomen aantal leveranciers en het groeiend succes van de groepsaankopen. En het bedrijf haalt ook uit naar de politiek. "Ook de vaak 'agressieve' acties en aanmoedigingen van politieke besluitvormers om van energieleverancier te veranderen en die zich vrijwel uitsluitend op het prijselement toespitsten, terwijl Electrabel ook inzet op dienstverlening en bevoorradingszekerheid, hebben een sterke invloed gehad." (Belga/EE)

Electrabel heeft in 2012 een nettoverlies van 105,7 miljoen euro geboekt. Het gaat om het eerste verlies in de geschiedenis van het elektriciteitsbedrijf. Dat meldt De Tijd die zich baseert op de jaarrekening die het bedrijf heeft neergelegd bij de Nationale Bank. In 2011 klokte Electrabel nog af op een winst van 1,2 miljard euro. Dat er vorig jaar verlies werd opgetekend, heeft onder meer te maken met de uitstroom van klanten, de nucleaire taks en het stilleggen van twee kernreactoren. De onbeschikbaarheid van Tihange 2 en Doel 3 betekende een verlies van zowat 50 miljoen euro per maand. Uitstroom van klanten Het marktaandeel van Electrabel viel in 2012 fors terug. Er vloeiden netto 378.070 elektriciteitsklanten en 267.680 aardgasklanten weg. "De onderneming bevond zich in een ongunstige commerciële positie omdat ze voor haar aardgasaankopen gebonden was aan langetermijncontracten die ze eerder op verzoek van de Belgische overheid had afgesloten, terwijl haar concurrenten op de groothandelsmarkt goedkoper aardgas konden inkopen", legt het bedrijf uit in de jaarrekening. Politiek Daarnaast wijst Electrabel op het toegenomen aantal leveranciers en het groeiend succes van de groepsaankopen. En het bedrijf haalt ook uit naar de politiek. "Ook de vaak 'agressieve' acties en aanmoedigingen van politieke besluitvormers om van energieleverancier te veranderen en die zich vrijwel uitsluitend op het prijselement toespitsten, terwijl Electrabel ook inzet op dienstverlening en bevoorradingszekerheid, hebben een sterke invloed gehad." (Belga/EE)