De eerste lockdown in het voorjaar zorgde al voor een stevige omzetdaling bij de Belgische hotels, restaurants en cafés, van -60 à -70 procent tegenover dezelfde periode in 2019. Toen de horeca mocht heropenen op 8 juni veerden de verkoopcijfers op, maar van een volledig herstel in de zomermaanden was volgens Belfius geen sprake. Het omzetverlies schommelde in die maanden rond de 20 procent. Als verklaring wordt verwezen naar de blijvende "social distancing" maatregelen, de beperkingen rond het aantal mensen aan een tafeltje in cafés en restaurants, en een avondklok in de provincie Antwerpen. Op 19 oktober moest de horeca in ons land opnieuw dicht en kelderde de omzet opnieuw, stelt Belfius vast. De omzetdaling is iets minder groot (-56 pct in november en -58 pct in december ) dan tijdens de eerste lockdown, maar nog altijd substantieel. Tijdens de eindejaarsdagen was er een kleine heropleving door de vele afhaalbestellingen, maar onvoldoende om de omzetverliezen te recupereren. "Volgens Horeca Vlaanderen haalden zes op de tien horecazaken hiermee slechts 1 tot 25 procent van de normale omzet in die periode", klinkt het. Volgens Belfius is de horecasector daarmee één van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. De sector is relatief klein (de toegevoegde waarde aan het bbp bedraagt 1,9 procent), maar ze is wel een belangrijke werkgever met zo'n 160.000 werknemers en zelfstandigen in 2019. Gevreesd wordt dat 29.000 van hen hun job zullen verliezen, zo bleek eerder al uit de jongste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG). Het gaat bovendien vaak om jobs voor een financieel zwakkere bevolkingsgroep. Zo'n 30 procent van de horecazaken acht een faillissement "waarschijnlijk" of "zeer waarschijnlijk". Daarbij wordt verwezen naar liquiditeitsproblemen en het gebrek aan toekomstperspectieven in 2021. "Een snelle en duurzame heropening is dan ook essentieel voor het overleven van veel horecabedrijven, evenals de voortzetting van gerichte overheidssteun die aansluit bij de specifieke noden en bekommernissen van deze kwetsbare sector", pleit Belfius. (Belga)

De eerste lockdown in het voorjaar zorgde al voor een stevige omzetdaling bij de Belgische hotels, restaurants en cafés, van -60 à -70 procent tegenover dezelfde periode in 2019. Toen de horeca mocht heropenen op 8 juni veerden de verkoopcijfers op, maar van een volledig herstel in de zomermaanden was volgens Belfius geen sprake. Het omzetverlies schommelde in die maanden rond de 20 procent. Als verklaring wordt verwezen naar de blijvende "social distancing" maatregelen, de beperkingen rond het aantal mensen aan een tafeltje in cafés en restaurants, en een avondklok in de provincie Antwerpen. Op 19 oktober moest de horeca in ons land opnieuw dicht en kelderde de omzet opnieuw, stelt Belfius vast. De omzetdaling is iets minder groot (-56 pct in november en -58 pct in december ) dan tijdens de eerste lockdown, maar nog altijd substantieel. Tijdens de eindejaarsdagen was er een kleine heropleving door de vele afhaalbestellingen, maar onvoldoende om de omzetverliezen te recupereren. "Volgens Horeca Vlaanderen haalden zes op de tien horecazaken hiermee slechts 1 tot 25 procent van de normale omzet in die periode", klinkt het. Volgens Belfius is de horecasector daarmee één van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. De sector is relatief klein (de toegevoegde waarde aan het bbp bedraagt 1,9 procent), maar ze is wel een belangrijke werkgever met zo'n 160.000 werknemers en zelfstandigen in 2019. Gevreesd wordt dat 29.000 van hen hun job zullen verliezen, zo bleek eerder al uit de jongste enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG). Het gaat bovendien vaak om jobs voor een financieel zwakkere bevolkingsgroep. Zo'n 30 procent van de horecazaken acht een faillissement "waarschijnlijk" of "zeer waarschijnlijk". Daarbij wordt verwezen naar liquiditeitsproblemen en het gebrek aan toekomstperspectieven in 2021. "Een snelle en duurzame heropening is dan ook essentieel voor het overleven van veel horecabedrijven, evenals de voortzetting van gerichte overheidssteun die aansluit bij de specifieke noden en bekommernissen van deze kwetsbare sector", pleit Belfius. (Belga)