Er kwamen 700 jobs bij nadat er sinds midden 2011 meer dan 40.000 waren verdwenen. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen waarover De Tijd bericht. Bovendien steeg de toegevoegde waarde gecorrigeerd voor inflatie naar het hoogste peil sinds begin 2008.

Daling loonkostenhandicap

"We zien een omslag. Bij onze leden is het aantal banen met 2.000 gestegen. Dat is meer dan verwacht", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, de federatie van de technologische industrie. "We zien een duidelijke stijging in de sector informatie- en communicatietechnologie. Er is ook een toename in de machinebouw en de metaalverwerking." De chemische nijverheid zegt dat het aantal banen al sinds 2015 stijgt. Ook de textielsector, die een forse afslanking achter de rug heeft, presteert beter.

Er zijn volgens de industrie twee redenen waarom de werkgelegenheid herstelt. Het regeringsbeleid heeft de loonkostenhandicap doen dalen en de industrie profiteert van het herstel van de Europese economie. "De export vertegenwoordigt meer dan 80 procent van onze omzet", signaleren de chemische en de textielindustrie.

Volgens Lambotte zal die positieve tendens zich ook de komende jaren verder zetten. "Als de regering haar beleid voortzet, verwachten wij bij de leden van Agoria 10.000 banen extra tegen 2020", klinkt het in de krant. (Belga/NS)

Er kwamen 700 jobs bij nadat er sinds midden 2011 meer dan 40.000 waren verdwenen. Dat blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen waarover De Tijd bericht. Bovendien steeg de toegevoegde waarde gecorrigeerd voor inflatie naar het hoogste peil sinds begin 2008. "We zien een omslag. Bij onze leden is het aantal banen met 2.000 gestegen. Dat is meer dan verwacht", zegt Marc Lambotte, CEO van Agoria, de federatie van de technologische industrie. "We zien een duidelijke stijging in de sector informatie- en communicatietechnologie. Er is ook een toename in de machinebouw en de metaalverwerking." De chemische nijverheid zegt dat het aantal banen al sinds 2015 stijgt. Ook de textielsector, die een forse afslanking achter de rug heeft, presteert beter. Er zijn volgens de industrie twee redenen waarom de werkgelegenheid herstelt. Het regeringsbeleid heeft de loonkostenhandicap doen dalen en de industrie profiteert van het herstel van de Europese economie. "De export vertegenwoordigt meer dan 80 procent van onze omzet", signaleren de chemische en de textielindustrie. Volgens Lambotte zal die positieve tendens zich ook de komende jaren verder zetten. "Als de regering haar beleid voortzet, verwachten wij bij de leden van Agoria 10.000 banen extra tegen 2020", klinkt het in de krant. (Belga/NS)