Een op de vier bewakingsfirma's in België werkt volstrekt illegaal, zonder enige vergunning. Dat blijkt uit de controleresultaten van Binnenlandse Zaken, schrijft De Tijd.

Het voorbije jaar ontdekten de inspecteurs van Binnenlandse Zaken en de politie nog behoorlijk wat wantoestanden in de private bewakingssector. Ze leverden 1.049 processen-verbaal op. Dat blijkt uit gegevens van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Het opvallendste resultaat is dat 105 volstrekt illegale bewakingsfirma's zijn betrapt. Die hadden geen enkele vergunning om in de sector te werken. Ze werkten wars van alle wettelijke verplichtingen en controles.

"Als we op jaarbasis nog zo veel illegale bewakingsfirma's ontdekken, is dat onrustbarend", stelt Jan Cappelle, hoofd van de directie Private Veiligheid van Binnenlandse Zaken.

"De illegale firma's vind je vooral in het zuiden van ons land", weet Paul Schoolmeesters, de woordvoerder van Securitas, dat 5.500 van de 15.000 bewakingsagenten in België tewerkstelt. Schoolmeesters is ook bestuurder van de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO).

Ook problemen bij erkende firma's

"Maar ook bij de erkende firma's loopt nog veel fout. Zij hebben bijvoorbeeld een vergunning om gebouwen en goederen te bewaken, maar bieden ook andere bewakingsdiensten aan zonder vergunning, zoals interventies wanneer een alarm afgaat." Vorig jaar bleken ook 135 bewakingsagenten onvoldoende opgeleid te zijn.

"Sommige vergunde bedrijven nemen het niet nauw met opleidingen. Als hun agenten al een basisopleiding kregen, doen ze er andere jobs bij, zoals die van winkelinspecteur, zonder bijkomende opleiding."

Verontrustend is ook dat Binnenlandse Zaken een pak minder controles deed. Slechts 458 locaties werden gecontroleerd, tegenover 630 het jaar voordien. Het ging om 769 personen, tegenover 1.100 in 2010. (Belga/SD)


Een op de vier bewakingsfirma's in België werkt volstrekt illegaal, zonder enige vergunning. Dat blijkt uit de controleresultaten van Binnenlandse Zaken, schrijft De Tijd. Het voorbije jaar ontdekten de inspecteurs van Binnenlandse Zaken en de politie nog behoorlijk wat wantoestanden in de private bewakingssector. Ze leverden 1.049 processen-verbaal op. Dat blijkt uit gegevens van minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (CDH). Het opvallendste resultaat is dat 105 volstrekt illegale bewakingsfirma's zijn betrapt. Die hadden geen enkele vergunning om in de sector te werken. Ze werkten wars van alle wettelijke verplichtingen en controles. "Als we op jaarbasis nog zo veel illegale bewakingsfirma's ontdekken, is dat onrustbarend", stelt Jan Cappelle, hoofd van de directie Private Veiligheid van Binnenlandse Zaken. "De illegale firma's vind je vooral in het zuiden van ons land", weet Paul Schoolmeesters, de woordvoerder van Securitas, dat 5.500 van de 15.000 bewakingsagenten in België tewerkstelt. Schoolmeesters is ook bestuurder van de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO).Ook problemen bij erkende firma's"Maar ook bij de erkende firma's loopt nog veel fout. Zij hebben bijvoorbeeld een vergunning om gebouwen en goederen te bewaken, maar bieden ook andere bewakingsdiensten aan zonder vergunning, zoals interventies wanneer een alarm afgaat." Vorig jaar bleken ook 135 bewakingsagenten onvoldoende opgeleid te zijn. "Sommige vergunde bedrijven nemen het niet nauw met opleidingen. Als hun agenten al een basisopleiding kregen, doen ze er andere jobs bij, zoals die van winkelinspecteur, zonder bijkomende opleiding." Verontrustend is ook dat Binnenlandse Zaken een pak minder controles deed. Slechts 458 locaties werden gecontroleerd, tegenover 630 het jaar voordien. Het ging om 769 personen, tegenover 1.100 in 2010. (Belga/SD)