Een op de drie bedrijfsovernames is te duur

“Een op de drie Belgische bedrijven stelt na een overname vast dat het de verkeerde prijs heeft betaald”, zegt Marc Guns. De vennoot van Ernst & Young baseert zich op een studie van zijn organisatie op basis van 200 interviews met financiële of boekhoudkundige managers met activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (16 in ons land).

Een op de drie bedrijven ondervond na een overname moeilijkheden met de integratie van de operationele rapporteringssystemen. In België is dat liefst 53 procent. Ook met de financiële verslaggeving waren er problemen: 41 procent op Europees niveau, maar nog meer in België (60%). Vier op de tien Belgische bedrijven hadden na een overname een probleem met de integratie van de boekhouding (44% in Europa).

“Te veel bedrijven beginnen aan een overname zonder een grondige doorlichting van de manier waarop de overnemer en het doelwit hun operationele en financiële gegevens verwerken”, zegt Guns. “Zonder zo’n analyse kan men een doelwit moeilijk grondig inschatten. De kans is reëel dat je dan ook een te hoge prijs betaalt. De voorbereiding is het halve werk, ook voor overnames.”

Door een betere planning kunnen na de overname problemen met de integratie van boekhoudkundige en financiële processen vermeden worden. In ons land vindt die planning in 40 procent van de gevallen pas plaats nadat de transactie al gesloten is, dubbel zoveel als elders.

Achteraf ondervond 83 procent van onze bedrijven moeilijkheden om financiële informatie te verkrijgen van het overgenomen bedrijf (60 procent in Europa). De boekhoudkundige integratie gaf in 58 procent van de gevallen een probleem (de helft in Europa).

De belangrijkste redenen voor moeilijkheden na een overname waren in ons land afwijkende rapporteringmethodes en een gebrek aan financieel management bij het doelwit (beide 25 procent). Dat laatste speelde amper een rol in het buitenland. Bij een op de zes Belgische bedrijven was een gebrek aan communicatie of een consolidatieplan de oorzaak van financiële problemen.

Nederlanders meten meer

Guns, die verantwoordelijk is voor de transactieafdeling van Ernst & Young in België en Nederland, en dus de vergelijking kan maken, signaleert: “Belgische bedrijfsleiders vertellen weleens dat ze een overname dikwijls doen vanuit een buikgevoel. Nederlandse ondernemingen staan aanzienlijk verder met de meting en de opvolging van de informatie. Zij weten veel beter de informatie naar boven te krijgen om na de overname eventuele problemen bij te sturen. De Belg zal liever snel een overname doen en achteraf wel meten. En plots duiken de problemen op. Dan is het te laat. Het beruchte buikgevoel kan een bittere nasmaak geven. En inderdaad: een betere voorbereiding zal leiden tot minder transacties. Liever geen deal dan een slechte deal.

H.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content