Uit de studie blijkt dat de brouwers rechtstreeks en enorm hard getroffen zijn door de coronacrisis en de sluiting van de horecazaken. 'We zijn ons ervan bewust dat het niet evident is voor de regeringen van ons land om deze crisis aan te pakken, maar de balans na één jaar corona oogt allerminst fraai', zei Krishan Maudgal, directeur van de vzw Belgische Brouwers, dinsdag op een online persconferentie van de brouwers en Graydon.

Aan de vooravond van de pandemie was 87,5 procent kleine Belgische brouwerijen (minder dan 50 werknemers) in goede financiële gezondheid. Volgens de studie van Graydon zou slechts 28,4 procent van de brouwerijen momenteel nog gezond zijn en 27,3 procent die voorheen in goede gezondheid verkeerde, kampt nu met grote moeilijkheden.

Voorts blijkt dat bijna een derde van de brouwerijen (31,8 %) die vóór de crisis gezond waren, nu op de rand van het faillissement staat.

Speciale bieren

Deze laatste twee categorieën vertegenwoordigen 104 brouwerijen en iets meer dan 600 directe banen. De crisis treft duidelijk de kleine brouwers, die talrijke speciale bieren op de markt brengen. 'Het zijn precies deze brouwerijen die de rijkdom en diversiteit van de Belgische brouwerijsector uitmaken, want net zij moedigen innovatie op het gebied van productieprocessen en smaken aan', legt Eric Van den Broele van Graydon uit. Volgens hem hebben de kleine brouwerijen voor hun voortbestaan tot 30 miljoen euro aan financiële steunmaatregelen nodig.

Ook met de bars en cafés is het slecht gesteld. Aan de vooravond van de eerste lockdown was 80,2 procent van de bars (10.080 drankgelegenheden) financieel gezond. Daags na een heropening op 1 mei zou iets meer dan een derde van de cafés en bars (4.597) financieel gezond zijn en een kwart (3.232) wordt geconfonteerd met ernstige moeilijkheden, terwijl zij voorheen financieel gezond waren. Bovendien staat bijna een vijfde (2.251) van de voorheen gezonde pubs en bars nu op de rand van het faillissement.

De laatste twee categorieën vertegenwoordigen in totaal meer dan 13.000 directe banen. Volgens Graydon zou 279 miljoen euro aan financiële steunmaatregelen nodig zijn om ze te redden.

In deze studie zitten geen cijfers over het omzetverlies. 'De omzetcijfers konden we moeilijk berekenen. In deze studie hebben we ons gebaseerd op de volumes', aldus Van den Broele.

'Dit zijn echt zorgwekkende cijfers', benadrukt Maudgal. 'Alle indicatoren kleuren rood voor de kleine brouwers en zelfs voor bedrijven die voorheen financieel gezond waren. De studie toont aan dat elke extra sluitingsdag een zeer hoge kost voor de Belgische samenleving inhoudt.'

Heropening

Net daarom steunen de brouwers een volledige heropening van de horeca op 1 mei. 'Maar de financiële steunmaatregelen blijven noodzakelijk, zoniet dreigt een derde van dit door de Unesco erkende culturele erfgoed te verdwijnen', aldus Maudgal.

Voorts steunt de vzw Belgische Brouwers de vraag van uitbaters van cafés en restaurants die hun terrassen in de paasvakantie willen openen, voorafgaand aan een permanente en gegarandeerde opening van de horeca vanaf 1 mei. 'Door de bestaande steunmaatregelen te handhaven, behoudt elke café-uitbater de vrijheid om te ondernemen en zijn terras te openen, zelfs met een verminderde of beperkte capaciteit', aldus Maudgal.

Uit de studie blijkt dat de brouwers rechtstreeks en enorm hard getroffen zijn door de coronacrisis en de sluiting van de horecazaken. 'We zijn ons ervan bewust dat het niet evident is voor de regeringen van ons land om deze crisis aan te pakken, maar de balans na één jaar corona oogt allerminst fraai', zei Krishan Maudgal, directeur van de vzw Belgische Brouwers, dinsdag op een online persconferentie van de brouwers en Graydon. Aan de vooravond van de pandemie was 87,5 procent kleine Belgische brouwerijen (minder dan 50 werknemers) in goede financiële gezondheid. Volgens de studie van Graydon zou slechts 28,4 procent van de brouwerijen momenteel nog gezond zijn en 27,3 procent die voorheen in goede gezondheid verkeerde, kampt nu met grote moeilijkheden. Voorts blijkt dat bijna een derde van de brouwerijen (31,8 %) die vóór de crisis gezond waren, nu op de rand van het faillissement staat. Deze laatste twee categorieën vertegenwoordigen 104 brouwerijen en iets meer dan 600 directe banen. De crisis treft duidelijk de kleine brouwers, die talrijke speciale bieren op de markt brengen. 'Het zijn precies deze brouwerijen die de rijkdom en diversiteit van de Belgische brouwerijsector uitmaken, want net zij moedigen innovatie op het gebied van productieprocessen en smaken aan', legt Eric Van den Broele van Graydon uit. Volgens hem hebben de kleine brouwerijen voor hun voortbestaan tot 30 miljoen euro aan financiële steunmaatregelen nodig. Ook met de bars en cafés is het slecht gesteld. Aan de vooravond van de eerste lockdown was 80,2 procent van de bars (10.080 drankgelegenheden) financieel gezond. Daags na een heropening op 1 mei zou iets meer dan een derde van de cafés en bars (4.597) financieel gezond zijn en een kwart (3.232) wordt geconfonteerd met ernstige moeilijkheden, terwijl zij voorheen financieel gezond waren. Bovendien staat bijna een vijfde (2.251) van de voorheen gezonde pubs en bars nu op de rand van het faillissement. De laatste twee categorieën vertegenwoordigen in totaal meer dan 13.000 directe banen. Volgens Graydon zou 279 miljoen euro aan financiële steunmaatregelen nodig zijn om ze te redden. In deze studie zitten geen cijfers over het omzetverlies. 'De omzetcijfers konden we moeilijk berekenen. In deze studie hebben we ons gebaseerd op de volumes', aldus Van den Broele. 'Dit zijn echt zorgwekkende cijfers', benadrukt Maudgal. 'Alle indicatoren kleuren rood voor de kleine brouwers en zelfs voor bedrijven die voorheen financieel gezond waren. De studie toont aan dat elke extra sluitingsdag een zeer hoge kost voor de Belgische samenleving inhoudt.' Net daarom steunen de brouwers een volledige heropening van de horeca op 1 mei. 'Maar de financiële steunmaatregelen blijven noodzakelijk, zoniet dreigt een derde van dit door de Unesco erkende culturele erfgoed te verdwijnen', aldus Maudgal. Voorts steunt de vzw Belgische Brouwers de vraag van uitbaters van cafés en restaurants die hun terrassen in de paasvakantie willen openen, voorafgaand aan een permanente en gegarandeerde opening van de horeca vanaf 1 mei. 'Door de bestaande steunmaatregelen te handhaven, behoudt elke café-uitbater de vrijheid om te ondernemen en zijn terras te openen, zelfs met een verminderde of beperkte capaciteit', aldus Maudgal.