De Belgische energieleverancier EDF Luminus wil naar de beurs trekken. De raad van bestuur keurde de intentie woensdag goed en besliste om het proces op te starten, zo deelt het bedrijf mee.

EDF Luminus is de nummer twee op de Belgische markt, na Electrabel. Het bedrijf is een dochter van het Franse EDF, dat 63,5 procent bezit. De overige 36,5 procent van de aandelen is in handen van de Belgische aandeelhouders Publilec, Publilum, Socofe, VEH, Ethias en Nethys.

De vraag voor de beursgang komt van de gemeenten, die via verschillende holdings aandeelhouder zijn. De aandeelhoudersovereenkomst voorziet dat die kunnen opteren voor een beursgang met het oog op de verkoop van hun aandelen. Die mogelijkheid bestond in 2015 en 2018.

'Conform de bestaande aandeelhoudersovereenkomst met EDF, getekend op 16 april 2010, hebben de Belgische aandeelhouders van EDF Luminus hun vraag voor een beursintroductie betekend met het oog op de verkoop van hun aandelen' (uit het persbericht van EDF Luminus)

Als de financiële regulator - de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) - de beursgang goedkeurt, kan de operatie voor eind 2015 afgerond worden.

EDF Luminus was in 2014 goed voor een winst van 10 miljoen euro, tegen 37 miljoen een jaar eerder. De omzet zakte -als gevolg van lage groothandelsprijzen, zachte temperaturen en de onbeschikbaarheid van de kerncentrales waar EDF Luminus een belang in heeft- van 3,74 miljard naar 3,17 miljard euro.

(Belga/BO)

De Belgische energieleverancier EDF Luminus wil naar de beurs trekken. De raad van bestuur keurde de intentie woensdag goed en besliste om het proces op te starten, zo deelt het bedrijf mee.EDF Luminus is de nummer twee op de Belgische markt, na Electrabel. Het bedrijf is een dochter van het Franse EDF, dat 63,5 procent bezit. De overige 36,5 procent van de aandelen is in handen van de Belgische aandeelhouders Publilec, Publilum, Socofe, VEH, Ethias en Nethys.De vraag voor de beursgang komt van de gemeenten, die via verschillende holdings aandeelhouder zijn. De aandeelhoudersovereenkomst voorziet dat die kunnen opteren voor een beursgang met het oog op de verkoop van hun aandelen. Die mogelijkheid bestond in 2015 en 2018. Als de financiële regulator - de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) - de beursgang goedkeurt, kan de operatie voor eind 2015 afgerond worden. EDF Luminus was in 2014 goed voor een winst van 10 miljoen euro, tegen 37 miljoen een jaar eerder. De omzet zakte -als gevolg van lage groothandelsprijzen, zachte temperaturen en de onbeschikbaarheid van de kerncentrales waar EDF Luminus een belang in heeft- van 3,74 miljard naar 3,17 miljard euro.(Belga/BO)