De economische schade van het dreigingsniveau 4 in Brussel is aanzienlijk, volgens de VRT. Het VRT-programma "De vrije markt" raamt de schade op ongeveer 51,7 miljoen euro per dag. Ook andere media gaan zaterdag in op de economische gevolgen van de terreurdreiging in de Belgische hoofdstad en daarbuiten.

Knack-senior writer Ewald Pironet pikte eerder deze week al een tweet op van de senior economist van KBC Group, Koen De Leus. De Leus ging na wat het effect op de economie was na de terreuraanslagen in Madrid (2004) en Londen (2005). Dat bleek nihil. Pironet lijst op wat de gevolgen zijn voor onze economie en voor uw portemonnee van de aanslagen in Parijs en het invoeren van het terreurniveau 4 (nu op 3) voor het Brusselse grondgebied?

De VRT schat de schade voor de Brusselse horecasector, de handelaars en bijvoorbeeld producenten van verse voeding op zowat 22 miljoen euro per dag. Daarnaast konden bedrijven minder produceren, omdat naar schatting een vijfde van de werknemers niet op het werk geraakte. De schade daarvan wordt geraamd op 29,7 miljoen euro per dag. Dat levert op dit moment een geschatte schade van 51,7 miljoen euro per werkdag op in Brussel.

De cijfers zullen nog oplopen, want heel wat gegevens zijn nog niet bekend.

Anderzijds doet de e-commerce het beter, en is er een grote vraag naar bijvoorbeeld bewakingsagenten.

Bedrijven in het Brussels gewest konden door de terreurdreiging tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen. Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V)deden voorlopig 535 ondernemingen daarvan aangifte, goed voor 1.300 werknemers. Peeters verwacht midden januari meer precieze cijfers over de schade, op basis van btw-aangiftes.

Andere indicatoren van economische gevolgen zijn bijvoorbeeld: een vijfde minder passagiers op Brussels Airport afgelopen week en een vijfde minder overnachtingen in Brussel. Ook in andere steden zijn de gevolgen voelbaar. Zo werden in Brugge meer dan 3.000 overnachtingen geannuleerd. (Belga/SD)

De VRT schat de schade voor de Brusselse horecasector, de handelaars en bijvoorbeeld producenten van verse voeding op zowat 22 miljoen euro per dag. Daarnaast konden bedrijven minder produceren, omdat naar schatting een vijfde van de werknemers niet op het werk geraakte. De schade daarvan wordt geraamd op 29,7 miljoen euro per dag. Dat levert op dit moment een geschatte schade van 51,7 miljoen euro per werkdag op in Brussel. De cijfers zullen nog oplopen, want heel wat gegevens zijn nog niet bekend. Anderzijds doet de e-commerce het beter, en is er een grote vraag naar bijvoorbeeld bewakingsagenten. Bedrijven in het Brussels gewest konden door de terreurdreiging tijdelijke werkloosheid wegens overmacht inroepen. Volgens minister van Werk Kris Peeters (CD&V)deden voorlopig 535 ondernemingen daarvan aangifte, goed voor 1.300 werknemers. Peeters verwacht midden januari meer precieze cijfers over de schade, op basis van btw-aangiftes. Andere indicatoren van economische gevolgen zijn bijvoorbeeld: een vijfde minder passagiers op Brussels Airport afgelopen week en een vijfde minder overnachtingen in Brussel. Ook in andere steden zijn de gevolgen voelbaar. Zo werden in Brugge meer dan 3.000 overnachtingen geannuleerd. (Belga/SD)