De samengestelde Purchasing Managers (PMI)- Index van het Brits onderzoeksbureau Markit die de bedrijvigheid in de eurozone peilt, klokt voor de tweede maand op rij hoger af, van 53,2 punten in juli tot 53,3 in augustus. Dat is de hoogste score in zeven maanden. Een score boven de 50 punten wijst op groei, een cijfer daaronder op krimp. De toename is in de eerste plaats te danken aan de dienstensector, terwijl de bedrijvigheid in de industrie licht afnam.

Markit merkt er in zijn maandelijkse rapport op dat de economie in de eurozone zich op een gestaag groeipad bevindt, al blijft de inflatie laag. Het onderzoeksbureau mikt op een toename van het bbp met 0,3 procent dit kwartaal, wat vergelijkbaar is met het gemiddelde van de eerste helft van het jaar. Voor Duitsland houdt Markit rekening met 0,5 procent groei in het derde kwartaal, terwijl verwacht wordt dat Frankrijk opnieuw aanknoopt met groei.

PMI-index augustus, Bloomberg
PMI-index augustus © Bloomberg

Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit in Londen, zijn er op dit moment geen tekenen die erop wijzen dat de economie van de eurozone ontspoord raakt door de onzekerheid rond de brexit.

Wel blijkt dat de bedrijvigheid in Duitsland, de locomotief van de eurozone, vaart heeft verloren in augustus. De samengestelde PMI-index voor Duitsland daalt van 55,3 punten in juli tot 54,4 punten in augustus. In Frankrijk daarentegen stuwde de dienstensector de index hoger, van 50,1 naar 51,6, het hoogste peil in tien maanden. (Bloomberg/BO)

De samengestelde Purchasing Managers (PMI)- Index van het Brits onderzoeksbureau Markit die de bedrijvigheid in de eurozone peilt, klokt voor de tweede maand op rij hoger af, van 53,2 punten in juli tot 53,3 in augustus. Dat is de hoogste score in zeven maanden. Een score boven de 50 punten wijst op groei, een cijfer daaronder op krimp. De toename is in de eerste plaats te danken aan de dienstensector, terwijl de bedrijvigheid in de industrie licht afnam.Markit merkt er in zijn maandelijkse rapport op dat de economie in de eurozone zich op een gestaag groeipad bevindt, al blijft de inflatie laag. Het onderzoeksbureau mikt op een toename van het bbp met 0,3 procent dit kwartaal, wat vergelijkbaar is met het gemiddelde van de eerste helft van het jaar. Voor Duitsland houdt Markit rekening met 0,5 procent groei in het derde kwartaal, terwijl verwacht wordt dat Frankrijk opnieuw aanknoopt met groei.Volgens Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit in Londen, zijn er op dit moment geen tekenen die erop wijzen dat de economie van de eurozone ontspoord raakt door de onzekerheid rond de brexit.Wel blijkt dat de bedrijvigheid in Duitsland, de locomotief van de eurozone, vaart heeft verloren in augustus. De samengestelde PMI-index voor Duitsland daalt van 55,3 punten in juli tot 54,4 punten in augustus. In Frankrijk daarentegen stuwde de dienstensector de index hoger, van 50,1 naar 51,6, het hoogste peil in tien maanden. (Bloomberg/BO)